...Şimali Karolina Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yumurta ağları bağırsaq selikli qişasını zəiflədən maddənin istehsalını stimullaşdıra bilir.
SİA-nın məlumatına görə, araşdırmanın nəticələri The ISME Journal-da dərc olunub.
Təcrübədə elm adamları siçanları hər birində yalnız bir protein mənbəyi olan diyetlərlə qidalandırdılar: yumurta ağı, soya, maya və ya qəhvəyi düyü...
Yalnız bir həftə sonra mikrobiota analizi əhəmiyyətli dəyişikliklər göstərib. Tədqiqatçılar metagenomika və metaproteomik metodlardan istifadə edərək, müxtəlif mənşəli zülalların bağırsaqda mikrob aktivliyinə və metabolik funksiyalarına fərqli təsir göstərdiyini müəyyən ediblər.
...Doktorluqdan sonrakı tədqiqatçı Alfredo Blakeli-Ruiz, “Zülal mənbəyindəki hər dəyişiklik mikrobiomda əhəmiyyətli dəyişikliklərə səbəb oldu”-deyə bildirib.
...Xüsusilə güclü təsir qəhvəyi düyü, maya və yumurta ağının istehlakı ilə müşahidə edildi. Bəzi pəhrizlər qidada olan amin turşularını parçalayan mikrobların fəaliyyətini artırdı. Tədqiqatçılar izah ediblər ki, amin turşularının parçalanması məhsulları həm ümumi sağlamlığa, həm də bağırsaq-beyin əlaqəsinə təsir göstərə bilər.
Qlikanlar adlanan zülallara əlavə olunan mürəkkəb karbohidratlar da mikrobların fermentlər istehsal etməsinə təsir göstərir. Xüsusən də yumurta ağı pəhrizi ilə aktivləşən bakteriyalardan biri bağırsaq selikli qişasında qoruyucu maddə olan musini parçalayan fermentlərə bənzər fermentlər istehsal etməyə başlayıb.
Bu, yüksək proteinli pəhrizlərin müəyyən növləri ilə həzm sağlamlığı üçün potensial riski göstərə bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə