Hansı qidalar gəncliyi uzadır: alimlərin yeni araşdırması...

Daha çox flavonoid qəbul edən insanlar daha uzun yaşayır...

...Yeni bir araşdırma, müntəzəm olaraq qara çay, giləmeyvə, sitrus meyvələri və alma istehlakının sağlam qocalmanı təşviq edə biləcəyini müəyyən edib.

SİA xəbər verir ki, bu barədə “Medicalxpress” nəşri məlumat yayıb.

Bu qidalarda olan təbii birləşmələr olan flavonoidlər zəiflik, fiziki tənəzzül və pis psixi sağlamlıq riskini azaltmağa kömək edir.

...Tibbi tədqiqatların məqsədi insanların daha uzun yaşamasına kömək etmək deyil, onları mümkün qədər uzun müddət sağlam saxlamaqdır. Əvvəlki araşdırmalardan bilirik ki, daha çox flavonoid qəbul edən insanlar daha uzun yaşamağa meyllidirlər və həmçinin demans, diabet və ya ürək xəstəliyi kimi ciddi xroniki xəstəliklərə daha az məruz qalırlar.

Araşdırmamız göstərir ki, daha çox flavonoid istehlak edən insanlar daha tez qocalmağa meyllidirlər.

Bunu həkim Nicola Bondon deyib.

86,000-dən çox insanın iştirak etdiyi böyük bir araşdırma, flavonoid istehlakı ilə yaşlılıqda zəiflik, fiziki və zehni geriləmə riskinin azalması arasında əlaqə tapıb. Ən çox nəzərə çarpan təsir qadınlarda görülüb, lakin kişilər də psixi sağlamlıq faydalarını yaşayıblar.

Araşdırmanın nəticələri göstərdi:

...Ən çox flavonoid qəbul edən qadınlarda zəiflik riski 15, fiziki funksiyaların pozulması riski 12, və psixi sağlamlıq baxımından 12 faiz daha azdır.

...Kişilərdə bu birləşmələrin daha çox qəbulu zehni geriləmə riskinin azalması ilə əlaqələndirildi.

...Gündə 3 porsiya flavonoid qəbulunun artırılması qocalmanın mənfi təsirləri riskini qadınlarda 6-11, kişilərdə isə 15 faiz (psixi sağlamlıq üçün) azaldıb.

Flavonoidlər oksidləşdirici stressi və iltihabı azaltmaq, qan damarlarının sağlamlığını dəstəkləmək və hətta skelet əzələ kütləsini saxlamağa kömək etmək üçün yaxşı tanınır - bütün bunlar yaşlandıqca zəifliyin qarşısını almaq və fiziki funksiyanı və psixi sağlamlığı qorumaq üçün vacibdir.

Bunu tədqiqatın baş müəllifi professor Edin Cassidi deyib.

Təsir qadınlarda daha güclü olsa da, ekspertlər bunun bioloji fərqlərdən daha çox tədqiqatın tərtib edilməsi ilə bağlı ola biləcəyini söyləyirlər.

...Biz aşkar etdik ki, flavonoidlərlə zəngin qidaların qəbulunu gündə üç porsiya artıran iştirakçılar, qadınlarda qocalmanın hər üç tədbiri riskini 6-11, kişilərdə isə pis psixi sağlamlıq riskini 15 faiz azaldır.

Bunu professor Erik Rimm deyib.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə