Dünyanın ərzaq tədarükü təhlükə altındadır...

...Bu gün torpaqda və suda yığılan mikroplastiklər qida istehsalına təsir göstərir.

SİA-nın məlumatına görə, “The Guardian” xəbər verir ki, PNAS-da dərc edilən yeni araşdırma nəticəsində məlum olub ki, plastik çirklənmə bitkilərin fotosintez qabiliyyətini azaldır, bu isə gələcəkdə əhəmiyyətli məhsul itkilərinə və aclığı daha da artıra bilər.

Alimlərin hesablamalarına görə, hazırda buğda, düyü və qarğıdalı itkilərinin 4-14 faizi mikroplastiklərin payına düşür. Əgər çirklənmə indiki templərlə davam edərsə, 2040-cı ilə qədər qida çatışmazlığından əziyyət çəkən insanların sayı 400 milyon arta bilər. Əsərin müəlliflərinin fikrincə, bu, qlobal ərzaq təhlükəsizliyi üçün “narahatedici siqnaldır”.

...Mikroplastiklər ətraf mühitə çox böyük miqdarda daxil olur: onlar havada, suda və hətta planetin ən ucqar guşələrində - Everestdən okeanın dərinliklərinə qədər tapılır.

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, o, günəş işığının yarpaqlara çatmasına mane olur, torpaqda su mübadiləsini pozur və xlorofil səviyyəsini azaldan zəhərli birləşmələri buraxır. Bundan əlavə, onun hissəcikləri qida maddələrinin axmasına mane olur, bu da bitkiləri daha az canlı edir.

...Artıq iddialara görə, ən çox Asiya zərər çəkəcək: orada məhsul itkisi ildə 177 milyon tona çata bilər. Avropada ən çox buğda, ABŞ-da isə qarğıdalı ən çox zərər görəcək. Bununla belə, problem bütün dünyaya təsir edəcək, çünki kənd təsərrüfatı ilə yanaşı, mikroplastiklər dəniz ekosistemlərinə də təsir edir, balıq və dəniz məhsulları populyasiyasını azaldır.

Ekspertlər qeyd edirlər ki, mikroplastik çirklənmədən məhsul itkiləri artıq son onilliklərdəki iqlim böhranının nəticələri ilə müqayisə oluna bilər. Onlar xəbərdarlıq edirlər ki, plastik tullantılar azalmasa, bəşəriyyət kəskin ərzaq qıtlığı ilə üzləşəcək.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə