Gözləmələrin qida dadına necə təsir etdiyi məlum oldu…

…Hətta ilk dişləmədən əvvəl beynimiz yeməyin dadı haqqında ilkin fikir formalaşdırır.

SİA xəbər verir ki, Medical Xpress-ə görə, bu cür gözləntilər dadı necə qavradığımıza əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərir. Bu əlaqənin şüurlu şəkildə başa düşülməsi, reseptdə heç bir dəyişiklik etmədən belə, dad təcrübəsini artırmaq üçün sadə psixoloji üsullardan istifadə etməyə imkan verir.

Hər dişləmə üzərində cəmləşməyi, aromalara, teksturalara və bədən hisslərinə diqqət yetirməyi özündə ehtiva edən diqqətli yemək prinsipi əsas rol oynayır.

Təəssüf ki, insanların əksəriyyəti mexaniki olaraq yeyir, digər fəaliyyətlərlə yayınır ki, bu da diqqətin yayınmasına və hisslərin kütləşməsinə səbəb olur.

…2011-ci ildə aparılan bir araşdırma göstərdi ki, yemək yeyərkən kompüter oyunları oynayan insanlarda doyma hissi azalır, qida dadlarının daha pis xatırlanması baş verir və qəlyanaltı etməyə daha çox meylli olurlar.

Əksinə, yemək yeyərkən şüurlu şəkildə yavaşlamaq duyğu qavrayışını yaxşılaşdırır. Stress, narahatlıq və məyusluq kimi mənfi emosiyalar da dad qavrayışına təsir edir və onu kütləşdirir.

Vizual işarələr dad gözləntilərinin formalaşmasında mühüm rol oynayır: biz şüuraltı olaraq qırmızı qidaların şirin, yaşıl qidaların turş və ya acı, qızılı qidaların isə xırtıldayan olmasını gözləyirik. Süfrəyə verilərkən yeməyin təqdimatı da vacibdir.

2024-cü ildə aparılan bir araşdırmanın göstərdiyi kimi, boşqabın forması, ölçüsü və rəngi onun cəlbediciliyinə, qavranılan dəyərinə və hətta desertin nə qədər müasir və ya ənənəvi görünməsinə təsir göstərə bilər.

Məsələn, ağır bıçaq-qaşıq premium yemək təəssüratı yarada bilər. Bundan əlavə, qoxu hissi də əhəmiyyətli rol oynayır. Təcrübələr göstərib ki, burun tıxanıqlığı tıxandıqda, iştirakçılar şirin içkinin dadının daha az intensiv və daha az məmnunedici olduğunu bildiriblər.

Nəticə olaraq, qidanın qəbuluna adətən düşündüyümüzdən daha çox təsir göstərə bilər.

Yeməklərinizin təqdimatına və rəng sxeminə diqqət yetirmək dad tumurcuqlarınızı əhəmiyyətli dərəcədə artıra və yeməyinizi daha xoş edə bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə