Həkim mədə və bağırsaqlar üçün ən təhlükəli üç vərdişi açıqladı...

...Harvardda təhsil almış qastroenteroloq Saurab Sethinin sözlərinə görə, səhər yeməyini tamamilə buraxmaq, acqarına qəhvə içmək və yolda yemək ciddi həzm problemlərinə səbəb ola və xroniki xəstəlikləri şiddətləndirə bilər.

SİA-nın məlumatına görə, onun sözlərini Daily Mail tirajlayıb.

Mütəxəssis qeyd edib ki, səhər yeməyini buraxmaq bağırsaq hərəkətliliyini yavaşladır və mədə turşuluğunu artırır. ...Həddindən artıq turşulu mədə şirəsi mədə və qida borusunun astarına zərər verir, ürək yanmasına səbəb olur, həzm əzələlərinin qeyri-kafi fəaliyyəti isə qəbizliyə, şişməyə və ağrıya səbəb olur, - deyə Sethi izah edib.

Bundan əlavə, tədqiqatlar səhər yeməyini buraxmaqla piylənmə, 2-ci tip diabet və hipertoniya riskinin artması arasında əlaqə olduğunu göstərir.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, acqarına qəhvə içmək xüsusilə təhlükəlidir.

Kofein mədə turşusu istehsalını stimullaşdırır ki, bu da ürək yanmasına, ürəkbulanmaya, qusmağa, xroniki öskürəyə və ağızdan pis qoxuya səbəb ola bilər.

Bu mənfi təsirləri azaltmaq üçün qastroenteroloq ilk fincan qəhvədən əvvəl qəlyanaltı yeməyi tövsiyə edir.

O, həmçinin yolda yeməyi pis vərdiş kimi müəyyən edib. Sethinin sözlərinə görə, bu cür yemək stressi artırır, həzm fermentlərinin ifrazını azaldır və şişməyə səbəb ola bilər. Həkim həmçinin səhər yeməyində şirələrin, dənli bitkilərin və qranolanın məhdudlaşdırılmasını tövsiyə edir.

Onların tərkibində çoxlu şəkər var ki, bu da bağırsaqlarda fermentasiyanın artmasına və qazların əmələ gəlməsinə səbəb olur.

Mütəxəssis günə normal mədə-bağırsaq funksiyasını dəstəkləyən yüngül və qidalı qidalarla başlamağı və qəhvə və şirniyyatları yeməkdən sonra saxlamağı tövsiyə edir.

O deyir ki, səhər pəhrizinizdəki kiçik dəyişikliklər belə həzmi yaxşılaşdıra, turşuluğu azalda və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdıra bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə