Portağalların müntəzəm istifadəsi sümükləri gücləndirməyə və osteoporozun qarşısını almağa kömək edə bilər.
Hər gün portağal yeyə bilərsiniz, ancaq bəzi qaydalara əməl etməlisiniz. Sitrus meyvələrini heç vaxt ac qarına və ya gecə yeməyin. Bu, bağırsaq mikroflorasına çox mənfi təsir göstərir.
SİA-nın məlumatına görə, bunu TSN yazır.
...Şəkər və turşuların icazə verilən normasını aşmamaq üçün gündə iki və ya üçdən çox portağal yemək tövsiyə olunur. Mədə-bağırsaq xəstəlikləri (məsələn, xoralar, qastrit, pankreatit) varsa, pəhrizinizə portağal əlavə etmək yalnız qastroenteroloqla məsləhətləşdikdən sonra mümkündür. ...Portağalların tərkibində vitaminlər, minerallar, liflər, flavonoidlər, karotenoidlər var ki, bu da sitrus meyvələrini pəhrizə faydalı əlavə edir. Bir portağal orqanizmin C vitamini üçün gündəlik tələbatının 80 faizini ödəyir ki, bu da nəinki toxunulmazlığı gücləndirir, həm də iltihabı azaldır və hətta arıqlamağa kömək də edir.
Vitamin C yorğunluğu aradan qaldırmağa kömək edir və antioksidant rolunu oynayır.
Portağalın bədən üçün faydaları:
-hüceyrələrin zədələnmədən qorunması
-kollagenin istehsalını artırmaq (dəri toxumasına təsir edən və yaraların sağalmasında iştirak edən bir protein)
-dəmirin udulmasını sürətləndirir (anemiyanın qarşısını alır və onunla mübarizə aparır)
-immunitetin artırılması
-yaşa bağlı makula degenerasiyasının inkişafını yavaşlatır
-sərbəst radikallarla mübarizə (xərçəngə səbəb ola bilər) -sümüklərin gücləndirilməsi
-bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyin
-həzmin normallaşması
-qan təzyiqinin aşağı salınması
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə