Qoz bədəndə lutein səviyyəsini artıraraq göz sağlamlığını qoruyur. Bundan əlavə, o, beyin funksiyasını dəstəkləyir və yaşa bağlı dəyişikliklərdən qoruyur.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bunu TSN yazır.
Bu yaxınlarda Tufts Universitetinin Fridman Qidalanma Elmi və Siyasəti Məktəbinin alimləri araşdırma aparıblar ki, hər gün püstə yemək göz sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.
Püstənin tərkibində olan bitki piqmenti olan luteinin təsiri ilə makula piqmentinin optik sıxlığının (MPOD) davamlı artması ilə əlaqədardır.
Gözləri mavi işığın mənfi təsirlərindən və hətta yaşla ortaya çıxan zərərlərdən qorumaqda mühüm rol oynayır. Randomizə edilmiş nəzarət edilən sınaqda sağlam pəhrizin bir hissəsi kimi 12 həftə ərzində gündə 57 q-a qədər püstə istehlakı sağlam orta yaşlı və yaşlı yetkinlərdə MPOD-un əhəmiyyətli dərəcədə artması ilə nəticələnib.
Alimlər MPOD-un göz sağlamlığının ən vacib göstəricisi olduğunu deyirlər. Məhz bu piqment retinanı qoruyur və yaşa bağlı makula degenerasiyası riskini azaldır. Sonuncu qocalıqda korluğun əsas səbəbidir.
Püstənin tərkibindəki lutein təkcə göz qişasını mavi işıqdan qorumur, həm də antioksidant rolunu oynayır.
Gündəlik pəhrizlərinə sadəcə olaraq bir ovuc püstə əlavə etməklə, göz sağlamlığında əhəmiyyətli irəliləyişlər əldə edə bilərsiniz.
Amma…bununla belə, yadda saxlamaq lazımdır ki, püstə, hər hansı qoz-fındıq kimi, kifayət qədər yüksək kalorilidir. Buna görə tövsiyə olunan miqdardan çox istehlak etməməlisiniz.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə