Pəhrizimizi sağlam edən nədir?

Turşuluq hər şeydir...

...Məlum olub ki, yediklərimiz birbaşa orqanizmin turşu-qələvi balansına, deməli, sağlamlığımıza təsir edir. Alimlər xəbərdarlıq edirlər ki, qidadan yüksək turşu yükü xroniki xəstəliklərin - piylənmə və diabetdən xərçəngə, hipertoniyaya və hətta depressiyaya qədər riski artırır.

SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə NewScientist yazır.

Tədqiqatlar göstərir ki, ət, pendir, duz və işlənmiş qidalarla zəngin olan tipik pəhriz bədəni həddindən artıq turşulaşdırır. Əksinə, meyvə və tərəvəzlər, xüsusilə yarpaqlı göyərti turşuluğu azaldır və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Alimlər xüsusi qidaların orqanizmin turşuluğuna necə təsir etdiyini qiymətləndirmək üçün potensial böyrək turşusu yükü (PARL) adlı ölçüdən istifadə edirlər.

Məsələn, ətin PAR-ı təxminən +8, pendirin +30-a qədər olduğu halda, yaşıl tərəvəzlərin PAR-ı təxminən -14-ə bərabərdir, yəni bədəni qələviləşdirir.

Həddindən artıq yüksək turşu yükü böyrəklərə yük verir, bu da zamanla xroniki xəstəliklərə səbəb ola bilər.

Bundan əlavə, artan turşuluq bədəndə bir çox xəstəliklə əlaqəli olan yüngül iltihaba səbəb olur.

Mütəxəssislər dəbdə olan “qələvi” yemək planlarına elmi cəhətdən sübut edilmiş alternativ olaraq aşağı turşulu pəhriz təklif edirlər.

Onun mahiyyəti sadədir: daha az heyvan zülalı, duz və işlənmiş qidalar, daha çox bitki mənşəli qidalar.

Tədqiqatçı Hana Kaxleova deyir: “Nə qədər az turşu əmələ gətirən qidalar qəbul etsək, bu, böyrəklər və bütün bədən üçün bir o qədər asan olar. Təkmilləşdirmələr tez görünür - bəzən sanki bir kasa ispanaqdan sonra...”

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə