...İrvin Kaliforniya Universitetinin (ABŞ) tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, bitki lifi bağırsaq mikrobiotasının tərkibini dəyişdirərək qaraciyəri şəkərin zərərli təsirindən qoruya bilir.
SİA-nın məlumatına görə, tədqiqatın nəticələri Nature Metabolism jurnalında dərc olunub.
Siçan təcrübəsində bir çox tərəvəzdə olan lif növü olan inulindən istifadə edilib.
Alimlər aşkar ediblər ki, bağırsaq mikrobiotasının tərkibini dəyişdirərək şirin qidalarda tez-tez rast gəlinən şəkər olan fruktozanın udulmasına mane ola bilər.
Bu, qaraciyərin yükünü azaldır və alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin və insulin müqavimətinin inkişafının qarşısını alır - diabet və digər metabolik pozğunluqlara səbəb ola biləcək vəziyyətlər.
Əsas təsirlərdən biri nazik bağırsaq mikrobiomunun fruktozanın qaraciyərə çatmasının qarşısını alaraq bədəndən daha tez xaric etməyə başlaması idi.
Qalan şəkər qaraciyərin oksidləşdirici stress və iltihabla mübarizə aparmasına kömək edən maddələrə çevrildi - xüsusən də hüceyrənin qorunmasında iştirak edən serin və glutatyon...
Alimlər həmçinin inulinin faydalı xüsusiyyətlərinin bağırsaq bakteriyalarının fəaliyyəti ilə əlaqəli olduğunu təsdiqləyiblər. İnulinlə qidalanan siçanların mikrobiotası (bakteriya toplusu) digər siçanlara köçürüldükdən sonra sonuncu da qoruyucu təsir göstərmişdir.
Tədqiqatçıların bu prosesdə əsas oyunçu kimi müəyyən etdikləri Bacteroides acidifaciens bakteriyası xüsusi maraq doğurdu.
Laboratoriyanın rəhbəri, dosent Çolsun Canqın sözlərinə görə, iş normal çəkidə olan insanlarda gizli metabolik pozğunluqları anlamaq üçün xüsusilə vacibdir.
Gələcəkdə bu cür məlumatlar mikrobiotanın fərdi xüsusiyyətlərindən istifadə etməklə şəkərin vurduğu zərəri azaltmağa yönəlmiş fərdiləşdirilmiş prebiyotiklərin və probiotiklərin inkişafına kömək edə bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə