Qara çörək aterosklerozun inkişaf riskini azaldırmı?

Bu məhsul ilk baxışdan göründüyü qədər sadə deyil...

...Qara çörək ateroskleroz və ürək xəstəliklərinin inkişaf riskinin azalmasına təsir edə bilər.

SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bunu diyetoloq Mariya Siroş bildirib.

...Bu məhsulda B vitaminləri, maqnezium, kalium və lif var. Bununla belə, qara çörəyin panacea çevriləcəyinə ümid etmək lazım deyil (...deyim ki, panacea bütün xəstəliklər üçün mifik universal vasitədir və bu da ömrünü sonsuzluğa qədər uzadır-A.B.)

Deməli, həkimin sözlərinə görə, çovdar unundan hazırlanan çörək xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir, ancaq kişilərdə, eləcə də yüksək səviyyəyə malik olanlarda. Yəni qadın orqanizmində belə bir təsir tapılmayıb. Məlumdur ki, qara çörəyin kimyəvi yükü yüksəkdir. Başqa sözlə, qan qlükozasına olduqca güclü təsir göstərir.

...Amma ağ və qara çörək arasında seçim etsəniz, təbii ki, bu halda qara çörəyə üstünlük verin. Ancaq qara çörəyi ateroskleroz və ürək xəstəlikləri üçün bir növ panacea hesab etmək və onu qəsdən yeməyə ehtiyac yoxdur.

Ürək-damar sisteminin düzgün işləməsi üçün digər məhsullara diqqət yetirmək daha yaxşıdır. Məsələn, qızılbalıq və skumbriya.

...Yağlı balıqda qan damarları üçün çox faydalı olan iltihabı azaldan Omeqa-3, həmçinin insanlarda, məsələn, qeyri-sağlam qidalanmaya cavab olaraq artan trigliseridlər kimi bir növ xolesterin var.

Həkimin dediyinə görə, amma balığa çox da söykənməməlisiniz. Belə ki, həftədə maksimum 150 qram yemək kifayətdir.

...Ürək-damar sisteminə müsbət təsir edən digər məhsul soyuq sıxılmış zeytun yağıdır.

...Gündə bir xörək qaşığı qəbul etmək olar.

...Və ürəyin düzgün işləməsi üçün pəhrizinizdə ən azı 50 faiz kakao olan şokolad və yaşıl çay da daxil etməlisiniz.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə