Qəhvə haqqında yeni araşdırma: faydası zərərindən çoxdur...

Harvard alimləri gündə iki-dörd fincan qəhvə içməyi məsləhət görürlər

...Dietoloq və Harvard Tibb Məktəbinin müəllimi Uma Naidu qəhvənin beyinə təsirindən bəhs edən məqalə dərc edib. Yeri gəlmişkən, o, həm də peşəkar aşpazdır.

Qısası: bu aromatik içkinin orta səviyyədə istehlakı mənfi təsirlərdən daha çox müsbət təsir göstərir.

Həkimlər gündə 400 mq-dan az kofein ehtiva edən iki-dörd fincan qəhvə içməyi məsləhət görürlər.

SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, Uma Naidu iki araşdırmanın nəticələrindən istifadə edir.

Birincidə, həkimlər qəhvənin koqnitiv zəifləmədən qoruyub saxlamadığını öyrənmək üçün 10 il ərzində 676 yaşlı kişini müşahidə ediblər.

Ən böyük təsir gündə üç fincan qəhvə içənlərdə, daha az içənlərdə isə daha az təsir edici nəticələr əldə edib.

Harvardda keçirilən ikinci araşdırmada 208 501 insan iştirak edib: kişilər və qadınlar. 20 il ərzində ölüm ehtimalını nəzərdən keçirib.

Nəticə belədir: qəhvə içən insanların ölmə ehtimalı içki içməyənlərə nisbətən daha az idi. Məlum olub ki, gündə üç-beş fincan qəhvə içənlərin uzunömürlü olma ehtimalı yüksək olub.

Və daha bir şey. Harvard tədqiqatının ən maraqlı tapıntılarından biri: qəhvə içənlərin intihar etmə ehtimalı qəhvə içməyənlərə nisbətən yarısı qədərdir. Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, izahat ətirli içkinin beyində antidepresan təsiri olan kimyəvi maddələrin miqdarını artırması ola bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə