Hansı qidalar Omeqa-3 ilə zəngindir?

Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin qidalara balıq (somon, skumbriya, siyənək), dəvə və kətan toxumu yağları, qoz və çia toxumları daxildir.

SİA-nın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı həkim Mariya Kaloşina bildirib.

Mütəxəssisin fikrincə, qızılbalıq bir nömrəli mənbədir, 100 qramında bir yarımdan iki yarım qrama qədər təmiz omeqa-3 ehtiva edir, yağ turşularının tövsiyə olunan gündəlik qəbulunu üstələyir.

Endokrinoloq omeqa-3 yağ turşularının insan orqanizmi üçün faydalarından da danışıb. Bu növ turşu immunitet hüceyrələrinə kömək edir və yaxşı və pis xolesterinin balansını tənzimləyir, iltihabı azaldır və hüceyrənin insulinə həssaslığını artırır.

Omeqa-3-ün faydaları haqqında daha çox: Yağ turşuları qan damarlarının divarlarını təmizləyir və elastikliyini artırır, qocalma prosesini ləngidir, aclığı effektiv şəkildə yatırır və maddələr mübadiləsini sürətləndirərək artıq yağların yandırılmasına kömək edir.

Bundan əlavə, tərkibində yağ turşuları olan qidalar koqnitiv funksiyanı yaxşılaşdırır, tor qişanın qopması və digər göz xəstəlikləri riskini azaldır, yaxşı hiss hormonu serotonin istehsal edir və stress hormonu kortizolun sintezini boğur. Omeqa-3 qızılbalıq, skumbriya və siyənək balığı ilə yanaşı, midye, karides, istiridyə, treska yağı və kürüdə də olur.

Onlar həmçinin bitki yağlarında, Brüssel kələmində, gül kələmində, ispanaqda, lobyada, soyada, mərciməkdə və noxudda da var.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə