...İnsanların 50 yaşına çatdıqca qida ehtiyacları dəyişir. Onların daha çox proteinə ehtiyacı var və müəyyən mikroelementlər gücü və ümumi sağlamlığı qorumaq üçün daha da vacib olur.
Yaxşı xəbər budur ki, bu ehtiyaclar əlavələr və ya həblərə müraciət etmədən ödənilə bilər.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə Parade nəşri yazır.
...İdman dietoloqu Roksana Ehsani yeməyin gücünü dəyərləndirdiyini qeyd edib. Xüsusilə qidalı qidalar sağlamlığı və gücü qorumaq, eləcə də zərif yaşlanmaq üçün lazım olan müxtəlif qidaları təmin edə bilər.
...Bu, 50 yaşdan yuxarı hər kəsə tövsiyə etdiyim bir nömrəli yeməkdir. Ən yaxşısı da? Bunun üçün yalnız üç inqrediyent lazımdır, - o qeyd edib.
Sağlam və canlı yaşlanma üçün bir nömrəli yemək bir boşqab qızılbalıq, bulqur və ispanaqdır. Dietoloq bu qidaların sağlamlıq üçün niyə bu qədər faydalı olduğunu izah edib.
Somonun faydaları...
Somon qocalmaq üçün əsl super qidadır. Fakt budur ki, onun tərkibində yaşlı insanlar üçün vacib olan yüksək keyfiyyətli protein var. Tədqiqatlar göstərir ki, 50 yaşdan yuxarı insanlar əzələ itkisi ilə mübarizə aparmaq üçün gündə hər kiloqram bədən çəkisi üçün 1-1,2 qram protein tələb edə bilər.
Buna görə də, 70 kq (155 lbs) çəkisi olan bir insanın gündə 68-82 qram proteinə ehtiyacı olacaq.
Tək bir qızılbalıq filesi bu tələbin üçdə birini təmin edə bilər. Qızılbalıq mikroelementlərlə də zəngindir.
Bir porsiya (85 q) möhkəm sümüklər üçün və osteoporozun qarşısının alınması üçün çox vacib olan D vitamini mənbəyidir.
Vitamin D immun sağlamlığı və idrak funksiyasını da dəstəkləyir.
Somonda həmçinin immuniteti dəstəkləyən sink, A vitamini və qlutamin var.
Qızılbalıq həm də B12 vitamini mənbəyidir, enerji səviyyələrini qorumağa kömək edən qida maddəsidir, lakin yaşlı insanlar üçün udmaq daha çətindir.
Bu vitaminin aşağı səviyyədə olması halsızlıq və zəifliyə səbəb ola bilər.
Nəhayət, qızılbalıq sağlam yağlarla - omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir, iltihabı azaldır, hər hansı ağrıları yüngülləşdirir. Tədqiqatlar göstərir ki, omeqa-3 yağ turşuları zehni kəskinliyi qorumağa kömək edə bilər, bilişsel geriləmə və demensiyanın qarşısını alır.
Bulqurun faydaları...
Yaşlandıqca həzm sistemimiz yavaşlayır və lifi əsas qida maddəsinə çevirir. Lif sağlam həzmi təşviq edir, qəbizliyin qarşısını alır, xolesterini aşağı salır, qan şəkəri balansını qoruyur və toxluq hissi yaradır.
Bulqur lif tərkibinə görə bütün digər bütün taxılları üstələyir, hər stəkan bişmiş taxılda tam 8 qram ehtiva edir. O, həmçinin sümük sağlamlığı üçün vacib olan manqan və normal qan təzyiqini və əzələ funksiyasını dəstəkləyən maqnezium mənbəyidir - hər ikisi də qocalıqda gücü qorumaq üçün vacibdir.
Tədqiqatlar göstərir ki, gündə iki-üç porsiya tam taxıl istehlak edən insanlar daha uzun yaşaya və xroniki xəstəliklər riskini azalda bilər.
İspanağın faydaları...
Tədqiqatlar göstərir ki, hətta bir porsiya ispanaq - iki stəkan çiy və ya bir stəkan bişmiş - idrak qabiliyyətinin azalmasına kömək edə bilər. İspanaq təkcə beyni gücləndirmir, həm də sümük sağlamlığına güclü təsir göstərir.
Güclü sümüklər və osteoporozun qarşısının alınması üçün vacib olan kalsium, maqnezium və K vitamini ilə zəngindir. Beyin və sümük sağlamlığından əlavə, ispanaqda iki güclü antioksidan var: görmə qabiliyyətini dəstəkləyən lutein və zeaksantin.
Bu antioksidanlar həm də yaşa bağlı makula degenerasiyası və kataraktadan qoruya bilər, həyat boyu görmə qabiliyyətini qorumağa kömək edir.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə