Maya əsaslı və ya turş maya çörəyinin sağlamlığa və görünüşə zərərli olduğuna dair ümumi inancın heç bir elmi əsası yoxdur.
SİA-nın rus saytlarından əldə etdiyi məlumata görə, bunu rus saytına əczaçılıq elmləri namizədi Mariya Zolotareva deyib. Mütəxəssisin fikrincə, maya ilə bağlı narahatlıqlar sadəcə olaraq mifdir.
Çörək bişirmə prosesində maya hüceyrələri tamamilə məhv olur: çörəyin içərisində temperatur 95-98 ° C-ə qədər yüksəlir və maya zülalları 50-60 ° C-də parçalanmağa başlayır.
Buna görə də onlar bağırsaq mikroflorasına heç bir təsir göstərə bilməz, fermentasiya və çürüməyə səbəb ola bilməz. Alim vurğulayıb ki, “mayanın zərərli təsiri” haqqında hekayələr çox vaxt guya “mayasız” çörəyi təbliğ etmək üçün marketinq hiyləsi kimi istifadə olunur.
Əslində, belə çörək tez-tez eyni vəhşi maya və bakteriyaları ehtiva edən mayalanma turş mayası ilə hazırlanır.
Zolotareva qeyd edib ki, maya insana məlum olan ən qədim qidalardan biridir.
İnsanlar min illərdir ki, ondan çörək və içki hazırlamaq üçün istifadə edirlər və bu müddət ərzində onun zərərli olduğuna dair heç bir etibarlı dəlil tapılmamışdır.
Əksinə, araşdırmalar göstərir ki, maya təhlükəsizdir və sağlamlıq üçün heç bir təhlükə yaratmır.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə