Qocalığı sürətləndirən qidalar…

…Qan damarlarını zədələyən və qocalığı sürətləndirən qidalar sadalanıb.

SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə “Rossiyskaya qazeta.ru”ya istinadən həkimlər danışıblar.

Həkimlərin fikrincə, erkən qocalmaya səbəb olan ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı faktoru qida rasionunda doymuş yağ turşularının, trans yağların və duzun normadan artıq olmasıdır.

Doymuş yağların əsas mənbələri heyvan məhsulları, yəni ət, quş əti, süd məhsulları, yumurta və bəzi bitki qidalarıdır. Həddindən artıq doymuş yağ istehlakı xolesterol səviyyənizi artırır və ürək xəstəliyi riskinizi artırır.

Marqarin, tərəvəz şorbası, yağ, qızardılmış qidalar və çörək məmulatlarında olan sənaye istehsalı olan trans yağlar da orqanizmə mənfi təsir göstərir.

Həkimlər dəniz balığı əlavə edərək menyunu təcili dəyişməyi məsləhət görürlər ki, bu da gündəlik istehlak edildikdə ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini 50 faiz azaldır.

Pəhrizdə tərəvəzlər, meyvələr, kəpəkli çörək olmalıdır - onların tərkibində yağ mübadiləsinin tənzimlənməsində iştirak edən mikroelementlər və vitaminlər var.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə