Qaraciyər və qalxanabənzər vəz üçün ən faydalı şirniyyat…

…Marmelad, tərkibindəki maddələr sayəsində çoxları üçün faydalı ola biləcək bir incəlikdir.

Qalın, özlü konsistensiyaya qədər buxarlanan meyvə şirələrindən hazırlanır.

Tipik olaraq, marmelad pektinlə zəngin olan alma, ərik, heyva və qara qarağat kimi meyvə və giləmeyvələrdən hazırlanır. Əvvəlcə marmelad bu üsulla istehsal olunsa da, sonradan sitrus şirəsindən istifadə etməyə başlayıblar. Daha sonra marmelada jelatin, pektin və agar-aqar əlavə edilib.

SİA bu barədə “tsn.ua”-ya istinadən yazır.

Bu gün marmeladın tərkibi dəyişib: şirəyə və ya meyvə püresinə şəkər və ya bəkməz əlavə olunur, maye buxarlanır, jelatin eləcə də agar-aqar ilə qarışdırılır, boyalar əlavə edilərək soyumağa buraxılır.

Sağlam marmelad təbii şirələrdən və boyalardan hazırlanır. Bununla belə, bəzi istehsalçılar təbii inqrediyentlər əvəzinə kimyəvi konsentratlar, tatlar və ucuz boyalardan istifadə edirlər.

Marmeladın faydaları

Tez-tez marmelad istehsalında istifadə edilən pektin bir çox meyvədə olur və sağlamlığa müsbət təsir göstərir. O, pis xolesterolu azaltmağa kömək edir, karbohidrat və lipid mübadiləsini normallaşdırır, mədə-bağırsaq xəstəlikləri ilə mübarizə aparır, dərinin sürətli yaxşılaşmasına kömək edir və eləcə də ağır metalların bədəndən çıxarılmasına kömək edir.

Marmeladın jelatinləşdirilməsi üçün də istifadə edilən agar-aqar, bədəndən toksinləri və tullantıları çıxararaq qaraciyəri qorumağa kömək edir, həmçinin mədə hərəkətliliyini yaxşılaşdırır.

Ağar-aqar dəniz yosundan alındığı və yodla zəngin olduğu üçün marmelad qalxanabənzər vəzi xəstəlikləri olan insanlar üçün faydalıdır. Marmelad qığırdaq toxumasını gücləndirdiyi üçün oynaqlar üçün faydalıdır.

Hansı marmelad zərərlidir?

Sənaye marmelad istehsalında tez-tez süni rənglər, ləzzətlər və kimyəvi əlavələrdən istifadə olunur, bu da allergik reaksiyalara və digər problemlərə səbəb ola bilər.

Buna görə də, süni rənglər və ləzzətlər olmayan, həmçinin şəkəri az olan təbii marmeladın seçilməsi vacibdir.

Bununla belə, hətta "sağlam" marmelad ilə də diqqətli olmalısınız.

Əgər agar-aqardan hazırlanırsa, bu, bədəndə artıq yodun yaranmasına səbəb ola bilər. Şəkərin yüksək olması səbəbindən şəkər xəstələri üçün marmelad tövsiyə edilmir - onlar üçün şəkərsiz xüsusi seçimlər var.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə