ABŞ-ın İllinoys Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yoqurtu bal ilə şirinləşdirmək normal həzmi təşviq edən və bağırsaq sağlamlığını qoruyan probiotik mikroorqanizmləri qorumağa kömək edir.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, araşdırmanın nəticələri “The Journal of Nutrition” jurnalında dərc olunub. Tədqiqatçılar izah etdilər ki, yunan və digər qatıq növləri Bifidobacterium animalis kimi probiotik bakteriya suşlarını ehtiva edir.
Probiyotiklər insanlar üçün patogen olmayan və orqanların normal mikroflorasını bərpa etməyə qadir olan, həmçinin patogen və fürsətçi bakteriyalara zərərli təsir göstərən mikroorqanizmlərdir.
Çoxsaylı tədqiqatlar müəyyən probiyotiklərin istehlakının həzm sağlamlığını və müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini təşviq edə biləcəyini, həmçinin əhval-ruhiyyə və idrak performansına müsbət təsir göstərdiyini göstərdi.
Tədqiqatçılar laboratoriya təcrübəsi keçirərək, həzm proseslərini simulyasiya edərək, dörd müxtəlif növ balın (yonca, qarabaşaq, yonca və portağal çiçəyi) qatıqda B. Animalis-in həyat qabiliyyətinə təsirini təhlil ediblər.
İkinci mərhələdə alimlər mikrobları tüpürcək, mədə turşusu, bağırsaq öd və fermentlərin tərkibini təqlid edən məhlulları olan laboratoriya qablarına yerləşdiriblər.
Nəticələr göstərdi ki, probiyotiklərə bal əlavə etmək onların faydalı xüsusiyyətlərini bağırsaqlara daxil olana qədər saxlamağa kömək edib. Alimlər aydınlaşdırıblar ki, hər porsiya qatıqda bir xörək qaşığı bal bu effekti əldə edə bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə