...İsti qəhvə daha çox antioksidan ehtiva edir.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə kardioloq Məcid Basit və endokrinoloq Eva Kvinar bildiriblər.
Kardioloq izah edib ki, antioksidantlar sərbəst radikalları aradan qaldıraraq oksidləşmə prosesini maneə törədən təbii birləşmələrdir. Sərbəst radikallar və ya oksidləşdirici maddələr insan orqanizmində baş verən çoxsaylı proseslərin əlavə məhsullarıdır. Onların yığılması hüceyrələrə zərər verir və ürək xəstəliyi, Alzheimer xəstəliyi, böyrək çatışmazlığı və xərçəng kimi təhlükəli sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.
İsti qəhvə sərbəst radikalları daha effektiv şəkildə aradan qaldırır.
2018-ci ildə “Scientific Reports” jurnalında dərc edilən bir araşdırma, içkinin soyuq variantının daha az antioksidant olduğunu aşkar etdi. Bu, çox güman ki, isti suyun soyuq suya nisbətən taxıllardan daha çox qida maddəsi çıxarması ilə bağlıdır.
...Bununla belə, soyudulmuş və ya buzlu qəhvənin faydaları var. Endokrinoloq Eva Kvinarın sözlərinə görə, soyuq dəmlənmiş içkinin tərkibində daha yüksək səviyyədə maqnezium və xlorogen turşular adlanan xüsusi antioksidantlar var.
Onlar qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə və qan təzyiqini normallaşdırmağa kömək edir, bu da ürək xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır.
Bundan əlavə, buzlu qəhvə isti qəhvədən daha az turşudur. Bu o deməkdir ki, onun istehlakı həzm pozğunluğuna səbəb olma ehtimalı azdır.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə