Quru gavalının yaşlı insanların sağlamlığı üçün gözlənilməz faydaları...

Gavalı yeməyin tualetə müntəzəm səfərləri təşviq etdiyi çoxdan məlumdur,

...Lap elə bu yaxınlarda elm adamları qurudulmuş gavalı meyvələrin daha bir faydasını tapdılar.

Beləliklə, Osteoporosis International-a görə, qara gavalı qadınlarda sümük quruluşu və gücü yaxşılaşdırır.

SİA tədqiqatçılara istinadən bildirir ki, gündəlik quru gavalı yemək yaşa bağlı sümük itkisini yavaşlata və sümük sınığı riskini azalda bilər. “

...Gündəlik quru gavalı istehlakı sınıq riski ilə əlaqəli amillərə təsir göstərir. Bu, klinik cəhətdən əvəzolunmazdır.

Bunu Pensilvaniya Universitetinin (ABŞ) kineziologiya və fiziologiya üzrə baş professoru Meri Ceyn De Souza bildirib. Yaşla birlikdə sümük sıxlığının azalmağa meylli olduğu qeyd olunur. Bu, qismən bədənin sümük toxumasını bərpa etmək qabiliyyətinin təbii azalması ilə əlaqədardır.

...Sümük rezorbsiya (sümük parçalanması və onun minerallarının qana buraxılması prosesi) və sümük əmələ gəlməsi arasındakı tarazlıq, formalaşmadan daha çox sümük itkisi ilə nəticələnir. Məsələn, menopoz zamanı estrogen səviyyələrinin azalması sümük itkisini əhəmiyyətli dərəcədə sürətləndirir, yəni postmenopozal qadınlar xüsusi risk altındadır. Estrogen sümük sıxlığını qorumağa kömək edir, buna görə aşağı səviyyələr sümük rezorbsiyasının artmasına səbəb olur. Kişilərdə testosteron səviyyəsinin tədricən azalması sümüklərin zəifləməsinə də kömək edə bilər.

Materialda belə deyilir.

...Sümük itkisinin artması osteoporoza səbəb ola bilər, burada sümük məsaməli, daha az sıx və qırılmaya daha çox meylli olur. ABŞ-da 10 milyondan çox insan osteoporozdan əziyyət çəkir, onların əksəriyyəti postmenopozal qadınlardır. ...Gavalıda sümük əriməsi prosesini maneə törədən polifenollar kimi bir çox kimyəvi maddələr var.

Bunu da professor Meri Ceyn De Souza bildirib.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə