40 yaşdan yuxarı bütün qadınların istehlak etməli olduğu qidalar...

Onların tərkibində vacib maddələr var

....Qırışların yaranmasının qarşısını almaq, sümükləri və oynaqları gücləndirmək üçün həkimlər hər gün tərkibində kollagen olan qidalar yeməyi məsləhət görürlər.

SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə “tsn.ua” yazır.

Kollagen nədir və nə üçün lazımdır: həkimlər izah edirlər

Kollagen bədənimizin hüceyrələri üçün əsas tikinti materialı olan bir birləşmədir. Dərinin elastikliyini və möhkəmliyini qoruyur, kövrək sümüklərin, kövrək dırnaqların və saçların qarşısını alır.

Kollagen həmçinin əzələ-skelet sistemimizi gücləndirərək osteoartrit risklərini aradan qaldırır. Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, kollagen dərinin bərpasını yaxşılaşdırır, buna görə də kifayət qədər uzun müddət elastik qalır.

O, həmçinin saçları elastik və möhkəm edir, qırılmasının və tökülməsinin qarşısını alır. Buna görə də həkimlər mütləq kollagen tərkibli məhsullar istehlak etməyi məsləhət görürlər, çünki yaşla bədənimizdə onun tərkibi əhəmiyyətli dərəcədə azalır, bu da vaxtından əvvəl qocalma əlamətlərinə və digər sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.

Hansı qidalar ən çox kollagen ehtiva edir?

Yumurta. Kollagen yumurta sarısında olur. Məhsuldan bu maddənin maksimum miqdarını almaq üçün gündə iki yumurta yemək lazımdır.
Qızılbalıq. Bütün növ qızılbalıq balıqları tərkibindəki sink, fosfor və kükürd sayəsində insan orqanizmində kollagenin istehsalını stimullaşdırır.

Balqabaq toxumu. Bədən üçün ən faydalısı sink tərkibinə görə kollagen istehsalını stimullaşdıran qovrulmuş toxumlar olacaq. Məhsulu ya ayrı yeyə, ya da başqa yeməklərə əlavə edə bilərsiniz.

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə kollagenin parçalanmasının qarşısını alan xlorofil var. Bu tərəvəzlərdə dərini ultrabənövşəyi şüaların mənfi təsirlərindən qoruyan, qırışların və qırışların yaranmasının qarşısını alan antioksidantlar da var.

Sitrus meyvələri kollagen sintezini təşviq edən çox miqdarda C vitamini ehtiva edir. Buna görə də həkimlər orqanizmin C vitamininin gündəlik tələbatını təmin etmək üçün hər gün iki sitrus meyvəsi yeməyi məsləhət görürlər.

Pomidor. Pomidorda dərinin elastikliyini artıran və kollagen istehsalında iştirak edən antioksidant birləşmə olan likopen var. Həkimlər dərinizin gözəlliyini və elastikliyini qorumaq üçün hər gün bir stəkan pomidor suyu içməyi məsləhət görür. avokado. Bu meyvədə bədəndə kollagen zülalının sürətlə parçalanmasının qarşısını almaq üçün kifayət qədər miqdarda E vitamini var.

Avokadoda olan bitki yağları isə kollagen sintezini təşviq edir, buna görə də mütəxəssislər hər gün sağlam meyvənin yarısını yeməyi məsləhət görürlər.

Giləmeyvə - moruq, böyürtkən, çiyələk, qaragilə, zoğalın tərkibində C vitamini, antioksidantlar və ultrabənövşəyi şüaların təsiri altında kollagenin parçalanmasının qarşısını alan ellagik turşusu var. Buna görə də, bədəninizi bu faydalı birləşmələrlə doyurmaq üçün hər gün ən azı bir ovuc giləmeyvə yeməlisiniz.

Çia toxumlarının tərkibində sağlamlıq üçün əvəzolunmaz olan çoxlu doymamış omeqa-3 turşusu var ki, bu da hüceyrələrin nəmlənməsini təşviq edərək dərini vaxtından əvvəl qocalmadan qoruyur. Bu yağ turşusu da kollagen istehsalı prosesində iştirak edir. Toxumlardan maksimum fayda əldə etmək üçün gündə 20 qrama qədər yemək lazımdır.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə