Pomidorun ürəyə necə təsiri: Bu məhsulun beş müalicəvi xüsusiyyəti...

Tərəvəz kalium, C vitamini və antioksidantlarla zəngindir...

...Pomidor təkcə dadlı deyil, həm də çox sağlamdır. Bu tərəvəz kalium, C vitamini və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik antioksidantlarla zəngindir.

SİA-nın məlumatına görə, “VerywellHealth” pomidor yeməyin niyə sağlam olduğunu izah edir.

Bir orta ölçülü çiy pomidorun təxminən 22 kalori və 1 qramdan az yağ ehtiva etdiyi qeyd olunur. Yalnız 6 mq natrium və 3 q şəkər ehtiva edən aşağı glisemik indeksə malikdir. Və bir çiy pomidorda təxminən yarım stəkan su var ki, bu da onu əla nəmləndirici qida halına gətirir.

Deməli, nəşr pomidor yeməyin 5 səbəbini qeyd edib.

1. Ürək sağlamlığını qoruyur

Bir orta pomidorda banan qədər kalium var. Bu iz mineral ürəyin büzülməsi və genişlənməsi, həmçinin qan damarlarının rahatlaması üçün çox vacibdir. Bundan əlavə, pomidorun tərkibində güclü antioksidant olan likopen var. Bu, meyvələrə qırmızı rəng verən piqmentdir. İnsanlar üçün isə ürək xəstəliyi və ondan ölüm riskini azaldır.

2. İdmandan sonra sağalmağa kömək edir

Pomidorda olan kalium, maqnezium və flüorid məşqdən sonra əzələ ağrısını və yorğunluğu azaltmağa kömək edir. Maqnezium əzələlərin daralması üçün çox vacibdir, buna görə də məşqdən əvvəl və ya sonra pomidor yemək ehtiyatlarınızı doldurmağa kömək edəcək. Pomidorda bol olan su fiziki məşqdən sonra dehidrasiya səviyyəsini azaldır. Meyvələr həmçinin C vitamini sayəsində antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir ki, bu da məşqdən sonra sağalmağa kömək edir.

3. Demansdan qoruyur

Tədqiqat daha çox kalium və daha az natrium qəbul edən insanların daha yaxşı bilişsel funksiyaya sahib olduğunu göstərib. Başqa bir araşdırmada karotenoidlərin - tərəvəzlərə qırmızı rəng verən antioksidanların uzunmüddətli beyin sağlamlığına necə təsir etdiyi araşdırılıb. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, qanında bişmiş pomidorda olan lutein və zeaksantin yüksək səviyyədə olan insanlarda demans daha az olur.

4. Qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir

Pomidorların aşağı glisemik indeksi var, buna görə də qan şəkəri səviyyəsinin kəskin artmasının qarşısını almağa kömək edir. Pomidorun tərkibindəki lif də qlükoza səviyyəsinə və bağırsaq funksiyasına təsir göstərir. Sitrus meyvələrində və pomidorda olan polifenol olan Naringenin də diabet əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Alimlər bunu ilk növbədə heyvanlar üzərində tədqiq ediblər, lakin sonrakı araşdırmalar pomidorun tərkibindəki birləşmələrin insanlarda da diabetin müalicəsinə necə kömək edə biləcəyini göstərə bilər.

5. Dərinin, saçın və dırnaqların sağlam olmasını təmin edir

Pomidorda kollagen istehsalını stimullaşdıran bir birləşmə olan xlorogen turşusu var. Çiy pomidorda olan C və A vitaminləri dərinin, saçın və dırnaqların görünüşünü yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə