50 yaşdan yuxarı qadınlar üçün nə daha yaxşıdır: çay, yoxsa qəhvə?

Alimlər bu suala aydın cavab veriblər...

...Yeni bir araşdırma, çay və qəhvənin illər ərzində qadınlarda sümük sağlamlığına necə təsir edə biləcəyini ortaya qoyub.

SİA xəbər verir ki, Sciencealert-ə görə, Avstraliyadakı Flinders Universitetinin tədqiqatçıları osteoporozla bağlı daha geniş bir araşdırmanın bir hissəsi olaraq 65 yaşdan yuxarı təxminən 9700 qadının çay və qəhvə içmə vərdişlərini təhlil ediblər.

İştirakçılar təxminən 10 il ərzində dörd dəfə aparılan sorğularda vərdişlərini özləri bildirdilər.

Tədqiqat həmçinin qadınların sümük sağlamlığı haqqında məlumatlar toplayaraq, bud sümüyündə və budu birləşdirən bud sümüyünün dar hissəsində sümük mineral sıxlığını (BMD) ölçdülər.

Mütəmadi olaraq çay içən qadınlarda, onu içməyənlərlə müqayisədə budda BMD-də statistik cəhətdən əhəmiyyətli artımlar müşahidə edildi.

Bu, çaydakı sümük əmələ gəlməsindən məsul hüceyrələri stimullaşdıran birləşmələrlə əlaqəli ola bilər.

Qəhvə vərdişlərinə gəldikdə, nəticələr qarışıq idi. Gündə beş fincandan çox qəhvə içən qadınlarda sümük mineral sıxlığının aşağı olma ehtimalı daha yüksəkdir və bu da kofeinin kalsiumun udulmasına mənfi təsir göstərdiyini göstərən tədqiqatları dəstəkləyir.

Flinders Universitetinin epidemioloqu Envu Liu bildirib ki, istənilən miqdarda qəhvə istehlakı, ömrü boyu daha çox spirtli içki qəbul edən qadınlarda bud sümüyünün mineral sıxlığının azalması ilə əlaqələndirilib və bu da bu maddələrin hər birinin birlikdə qəbul edildikdə sümük sağlamlığına təsirinin arta biləcəyini göstərir.

...Bu nəticələr qəhvədən imtina etməyiniz və ya bir qallon çay içməyə başlamağınız lazım olduğunu ifadə etmir. Lakin onlar orta dərəcədə çay istehlakının sümük sağlamlığını dəstəkləməyin sadə yollarından biri ola biləcəyini, çox yüksək qəhvə istehlakının isə, xüsusən də spirtli içki qəbul edən qadınlar üçün arzuolunmaz ola biləcəyini göstərir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə