Qəhvənin qaraciyər və böyrəklər üçün gözlənilməz faydaları...

İçkinin müntəzəm istehlakı qaraciyər sirrozu riskini azalda bilər...

...Çinli alimlər müntəzəm qəhvə istehlakının böyrək və qaraciyər xəstəlikləri riskini azalda biləcəyini aşkar ediblər. Bu təsir kofeinin özü və ya ayrı-ayrı maddələrlə deyil, içkinin bioloji aktiv birləşmələrinin metabolitləri ilə əlaqələndirilir. SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, tədqiqatın nəticələri Qida və Funksiya (F&F) jurnalında dərc olunub.

Müəlliflər içkinin hansı komponentlərinin qan dövranına daxil olması, bağırsaq mikrobiotası tərəfindən necə emal edilməsi və hansı emal olunmuş molekulların əhəmiyyətli bioloji təsir göstərməsi ilə bağlı əvvəllər dərc olunmuş tədqiqatları təhlil ediblər.

Nəticələr göstərib ki, xlorogen turşularının, diterpenlərin və digər birləşmələrin metabolitləri açıq şəkildə iltihab əleyhinə və antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir.

Böyük kohort və klinik tədqiqatlardan əldə edilən sistematik məlumatlar göstərir ki, müntəzəm qəhvə istehlakı sirroz, hepatosellüler karsinoma, alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi və xroniki böyrək xəstəliyi riskini azaldır.

Lakin, alimlərin fikrincə, əsas rol orijinal içki molekullarında deyil, qanda dövran edən və toxumalara təsir edən metabolitlərindədir.

Qoruyucu təsirin gücünə hazırlama üsulu da təsir göstərir: filtrasiya, qovurma və üyütmə aktiv birləşmələrin konsentrasiyalarını və onların biomənimsənilməsini dəyişdirir.

Tədqiqatçılar həmçinin əhəmiyyətli fərdi dəyişkənliyi vurğulayırlar - genetik metabolik xüsusiyyətlər və bağırsaq mikrobiotasının tərkibi qəhvənin təsirlərini müəyyən edə bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə