... SİA xəbər verir ki, Daily Mail qəzetinin verdiyi məlumata görə, yeni bir araşdırmaya görə, minlərlə şəkərsiz məhsulda istifadə edilən adi bir şirinləşdirici təhlükəli qaraciyər xəstəliyinin inkişafına səbəb ola bilər.
Alimlər aşkar ediblər ki, pəhriz içkilərinə, konfetlərə, saqqızlara və "sağlam" qidalara əlavə edilən şəkər spirti olan sorbitol bədəndə toplana və əvvəllər alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi kimi tanınan metabolik bir xəstəlik olan steatohepatitə səbəb ola bilər.
Şirinləşdirici qaraciyərə necə zərər verir?
Science Signaling jurnalında dərc olunan bir araşdırmada tədqiqatçılar zebra balığının bağırsaq mikrobiomundakı dəyişikliklərə reaksiyalarını araşdırıblar.
Onlar aşkar ediblər:
-orqanizm bir qədər qlükozanı fruktozaya, sonra isə sorbitola çevirir;
-normal mikrobiomla bakteriyalar sorbitolu parçalayır və bu, heç bir zərər vermir;
-Məsələn, antibiotiklər və ya şəkərlə zəngin pəhriz mikrobiomu pozarsa, sorbitol toplanmağa başlayır və qaraciyərə çatır;
-Orada fruktoza törəmələrinə çevrilir və kütləvi yağ çöküntüsünə səbəb olur.
Alimlər həmçinin balıqlara sorbitolu qida ilə birlikdə verdilər və pozulmuş mikrobiomla eyni effekti əldə etdilər.
Sorbitol istehsalını azaltmaq və ya onu parçalayan bakteriyaları bərpa etmək xəstəliyin tamamilə qarşısını aldı.
Şirinləşdiricilər şəkər qədər zərərli ola bilər...
Vaşinqton Universitetindəki Dr. Gary Pattinin komandası əvvəllər qaraciyərdə yağ yığılmasını stimullaşdıran və şiş böyüməsini təşviq edən fruktoza təhlükələri barədə xəbərdarlıq etmişdi.
...Sorbitol sözün əsl mənasında fruktozadan cəmi bir addım uzaqdadır. Biz onun bədənin toxumalarında toplana biləcəyini aydın şəkildə müəyyən etmişik, - deyə ekspert bildirib.
Məhz buna görə də tədqiqatçılar hesab edirlər ki, "şəkərsiz" əvəzedicilər şəkərdən daha təhlükəsiz olmaya bilər - xüsusən də diabet, pozulmuş mikrobiom və ya yüksək qan qlükoza səviyyəsi olan insanlar üçün...
Alimlər izah edirlər: insan nə qədər çox qlükoza və tatlandırıcı qəbul edərsə, mikrobioma bir o qədər çox yük düşür. Faydalı bakteriyalar tükəndikdə, sorbitol emalı qaraciyərə "köçür" və yağ yığılmasına səbəb olur.
Bundan əlavə, alkoqolsuz qaraciyər xəstəliyi tez-tez asimptomatik inkişaf edir və yalnız testlər vasitəsilə aşkar edilir. Artıq çəkisi və diabet xəstələri yüksək risk qrupundadır.
Şirinləşdiricilər uzun müddətdir ki, mübahisəlidir...
Əvvəllər aparılan tədqiqatlar süni şirinləşdiriciləri aşağıdakılarla əlaqələndirirdi:
-beyin funksiyasının pozulması ilə,
-sinir toxumasının qocalmasının artması ilə,
-mümkün kanserogen təsirlə (ÜST aspartamı "mümkün kanserogen" kimi təsnif edib),
-diabet riskinin artması ilə.
Bununla belə, bir çox mütəxəssis qeyd edir ki, şirinləşdiricilərin zərəri hələ də həddindən artıq şəkər istehlakından daha az ola bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə




USD
EUR
GBP
RUB