Portağal suyu niyə ürək və qan damarları üçün faydalıdır..?

Mütəxəssislər bir təcrübə aparıblar...

...San Paulo Universitetinin alimləri portağal suyunun insan genlərinə təsir göstərə biləcəyini aşkar ediblər.

SİA xəbər verir ki, Techinsider-in məlumatına görə, araşdırma Wiley jurnalında dərc edilib.

Tədqiqatçılar bir təcrübə aparıblar: bir qrup yetkin iki ay ərzində gündə 500 ml pasterizə edilmiş portağal suyu içib. Bu, təxminən iki stəkan deməkdir.

Təcrübədən əvvəl və sonra alimlər gen aktivliyinin necə dəyişdiyini görmək üçün immun hüceyrələrini diqqətlə araşdırıblar.

Məlum olub ki, 60 gündən sonra stress, iltihab zamanı adətən aktivləşən və yüksək təzyiqə səbəb olan bir çox gen daha az aktivləşib.

Bunlara aşağıdakılar daxildir: IL6, IL1B və NLRP3 genləri bədəndə iltihab olduqda aktivləşir və damar zədələnməsinə səbəb ola bilər.

NAMPT geni müxtəlif metabolik proseslərlə əlaqələndirilir və onun artıq aktivliyi həmişə faydalı olmur.

SGK1 geni böyrək funksiyasına təsir göstərir və onların bədəndə daha çox natrium və ya duz saxlamasına səbəb olur. Bədəndə nə qədər çox duz varsa, qan təzyiqi bir o qədər yüksək olur. Bu genin aktivliyi də azalıb.

Portağallarda olan təbii birləşmələr burada əsas rol oynayır. Bunlardan ən məşhuru hesperidindir. Bu maddə güclü bir antioksidantdır, yəni hüceyrələrdə zərərli oksidləşdirici proseslərlə mübarizə aparır və iltihab əleyhinə təsir göstərir. Alimlər hesab edirlər ki, hesperidin və onun komponentləri hüceyrələrə daha balanslı davranmaq üçün siqnal verir. Bundan əlavə, bədənin şirəyə reaksiyası insanın bədən tipindən asılı ola bilər.

Artıq çəkili insanlarda içki yağ metabolizmasından məsul olan genlərə təsir göstərir.

Lakin, arıq insanlarda iltihabla əlaqəli genlərə təsir daha çox nəzərə çarpırdı. Başqa bir araşdırma göstərir ki, portağal suyunun müntəzəm istehlakı insulin müqavimətini azaldır - hüceyrələrin insulin hormonuna normal reaksiya vermədiyi və 2-ci tip diabetə səbəb olan bir vəziyyət.

Alimlər vurğulayırlar ki, bütöv meyvələr həmişə üstünlük təşkil edir, çünki onlar şəkərin udulmasını yavaşladan və həzm üçün faydalı olan qiymətli lif ehtiva edir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə