...Qara qəhvə və espresso dünyanın ən məşhur qəhvə içkiləri olaraq qalır, lakin onların tərkibi əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənir.
SİA xəbər verir ki, Verywellhealth-ə görə, standart bir espresso (30 ml) eyni miqdarda qara qəhvədən xeyli çox kofein və polifenol ehtiva edir.
Bir araşdırma göstərib ki, espresso iki dəfə çox antioksidan aktivliyə və sərbəst radikalları neytrallaşdırmaq qabiliyyətinə malikdir.
Bununla belə, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, içkilər yalnız konsentrasiyaya görə deyil, həm də həcmə görə müqayisə edilməlidir.
Axı, qara qəhvə nadir hallarda 30 ml stəkanda istehlak olunur - standart bir porsiya təxminən 240 ml-dir.
Bu stəkanda təxminən 96 mq kofein var ki, bu da espressodan çoxdur.
Tədqiqata görə, 30 ml qara qəhvədə yalnız 12 mq kofein və 20-40 mq polifenol, espressoda isə 63 mq kofein və 60-90 mq polifenol var.
Mütəxəssislər bizə xatırladır ki, əksər yetkinlər gündə 400 mq-a qədər kofein təhlükəsiz şəkildə istehlak edə bilərlər, hamiləlik dövründə isə 200 mq-dan çox tövsiyə edilmir. Bədən kofeini mədə-bağırsaq traktında tez bir zamanda mənimsəyir və qaraciyər onun maddələr mübadiləsində minimal rol oynayır.
Buna görə də, espresso kofein və antioksidanların konsentrat mənbəyi olaraq qalır, daha çox porsiya qara qəhvə isə bu qida maddələrinin daha yüksək ümumi tərkibini təmin edir.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə




USD
EUR
GBP
RUB