...Qovrulmuş, duzsuz fıstığın qabığı ilə müntəzəm istehlakı yaşlı yetkinlərdə beyin funksiyasını və yaddaşı yaxşılaşdırır. SİA xəbər verir ki, bu, Hollandiyadakı Maastrixt Universiteti Tibb Mərkəzinin Qidalanma və Translyasiya Metabolizmi Tədqiqatları İnstitutunun tədqiqatçıları tərəfindən əldə edilən nəticədir.
Tədqiqat Clinical Nutrition jurnalında dərc edilib.
Tədqiqatda 60-75 yaş arası 31 sağlam şəxs iştirak edib.
16 həftə ərzində iştirakçılar gündə 60 qram fıstıq (təxminən iki porsiya) yeyiblər. Könüllülərin beyin qan axını 3,6, şifahi yaddaş performansı isə 5,8 faiz artıb.
Onlar həmçinin sistolik qan təzyiqində 5 mm civə sütunu və nəbz təzyiqində 4 mm civə sütunu azalma müşahidə ediblər. ...Beyin qan axını beyin damar funksiyasının vacib fizioloji göstəricisidir. Tədqiqatın müəllifi və Maastrixt Universitetinin Qidalanma və Hərəkət Elmləri kafedrasının dosenti Peter Joris izah edib ki, bu, idrak sağlamlığının qorunması üçün lazım olan oksigen və qida maddələrini çatdıran qan miqdarını əks etdirir.
Alimlər həmçinin beynin yaddaş və düşüncə üçün məsul olan frontal və gicgah paylarında qan dövranının yaxşılaşdığını aşkar ediblər.
Fıstıq damar sağlamlığı üçün vacib olan bitki zülalı, arginin, eləcə də antioksidan xüsusiyyətləri ilə tanınan doymamış yağlar və polifenollarla zəngindir.
Fındıq qabıqlarında əlavə qida lifi və təbii antioksidantlar var. Tədqiqatçılar yaşla beyində damar funksiyasının azaldığını və demensiya riskini artırdığını vurğulayıblar.
Buna görə də, gündəlik bir porsiya fıstıq yemək kimi kiçik pəhriz dəyişiklikləri belə yaşla əlaqəli yaddaş zəifləməsinin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə
.jpg)

.jpg)

USD
EUR
GBP
RUB