...Göz toxumamız aktiv şəkildə oksigeni istehlak edir və bu, hüceyrələrə zərər verən və xəstəliklərə səbəb olan oksidləşdirici stresə səbəb ola bilər.
Xoşbəxtlikdən, sink və A vitamini kimi müəyyən qida maddələri bu zərərli elementləri effektiv şəkildə aradan qaldırmağa kömək edir.
SİA-nın məlumatına görə, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, qidalanma göz sağlamlığının açarıdır.
Bu barədə “Daily Express” məlumat yayıb.
Aparıcı göz sağlamlığı tədqiqatçısı professor Con Nolan (İrlandiya Qidalanma Tədqiqat Mərkəzinin təsisçisi) bizim pəhrizimizlə görmə qabiliyyətimiz arasında birbaşa əlaqə olduğunu vurğulayır.
Professor Nolan dietoloq Susie Sawyer ilə birlikdə göz sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün pəhrizinizi necə dəyişdirəcəyinizi müzakirə etdi.
Təəccüblüdür ki, yerkökü əsas tövsiyələr siyahısını vermədi.
Daha çox bolqar bibəri və pomidor yeyin.
Bu rəngli tərəvəzlər öz canlı rənglərini bədənimizin təbii yolla istehsal edə bilmədiyi karotenoidlərdən - yağda həll olunan piqmentlərdən alır.
Onlar antioksidantlar və optik filtrlər kimi fəaliyyət göstərirlər. Karotenoidlər retinanı potensial zərərli mavi işıqdan qorumağa kömək edir ki, bu da məcmu ziyana səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, tədqiqatlar göstərir ki, bu eynəklər linzadakı stressi azaldır və kataraktın inkişafının qarşısını almağa kömək edə bilər.
Meyvə suyunu atlayın və onu kivi və giləmeyvə ilə əvəz edin. Kivi və giləmeyvələr gözün içərisində olan gelə bənzər maddəni qoruyan C vitamini ilə zəngindir.
Görmə orqanının bu hissəsi strukturunu saxlamaq üçün suda həll olunan vitamin C-yə çox güvənir.
Mütəxəssislər həmçinin şirələrdə şəkərin yüksək olması səbəbindən meyvə şirələrini bütöv meyvələrlə əvəz etməyi məsləhət görürlər.
Şəkərlə zəngin bir pəhriz retinadakı qan damarlarına zərər verə bilər və potensial olaraq qlaukoma kimi xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilər.
Yumurta, süd və kəsmik yeməyi unutmayın...
Süd məhsulları yalnız kalsiumla zəngin deyil, həm də əhəmiyyətli miqdarda karotenoidləri, həmçinin A və B2 vitaminlərini ehtiva edir.
Treska balığı əvəzinə qızılbalığı seçin...
Balıq yeməkləri seçdiyiniz balıq növündən asılı olaraq gözlərinizə mənfi təsir göstərə bilər.
Sadəcə olaraq ağ balıqları yağlı balıqlara dəyişmək əhəmiyyətli faydalar verə bilər.
Mütəxəssislər omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan qızılbalıq və skumbriya seçməyi məsləhət görürlər.
Bunlar gözün yağ toxuması üçün vacibdir, görmə funksiyasını və xəstəliklərin qarşısını alır və iltihabı effektiv şəkildə azaltmağa kömək edir.
Eyni zamanda, mütəxəssislər bitki yağını A vitamini və luteinlə zəngin olan avokado yağı ilə əvəz etməyi məsləhət görürlər.
Bu qidalar makulanı (torlu qişanın mərkəzi hissəsi – Red.) qorumağa kömək edir və kökün məlum təsiri kimi gözdə iltihabı azaldır.
Mütəxəssislər tərəvəzləri buxarda bişirmək əvəzinə qovurmağı da məsləhət görürlər.
Mütəxəssislərin fikrincə, zeytun yağında və ya digər yağlarda çörək bişirmək və ya qızartmaq göz sağlamlığı üçün vacib olan karotenoidləri bədəninizə udmağa kömək edə bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə




USD
EUR
GBP
RUB