...Rusiyada şauarma istehsal standartlarında mümkün dəyişiklikləri müzakirə etməyə başlayıblar.
SİA-nın məlumatına görə, Restoran Menecerləri İttifaqının rəhbəri, restorator Sergey Mironov, şauarma üçün ətin asıldığı fırlanan şişlərin istifadəsi ilə bağlı narahatlığını ifadə edib.
Deyilənlərə görə, guya bu cihazlar ət düzgün emal edilmədikdə salmonellyoz kimi infeksiyaların mənbəyinə çevrilə bilər.
Mironovun dediyinə görə, bıçaqla qat-qat ətin fırlanma zamanı bir hissəsinin çiy qalması riski var. Bu xüsusilə salmonellyoz daşıyıcısı olan toyuq əti üçün təhlükəlidir. Problem ondadır ki, həm bişmiş, həm də çiy ət yoluxma ehtimalını artırır.
Mütəxəssisin fikrincə, bu problemi həll etmək üçün şawarma hazırlayarkən fırlanan şişlərdən istifadə qadağan edilməlidir. Mironov 2025-ci ildə qüvvəyə minəcək yeni GOST-da bu cihazları istehsal prosesindən kənarlaşdırmağı təklif edib.
O, əlavə edib ki, müxtəlif yerlərdə baş verən müntəzəm salmonella zəhərlənmələri çiy qalmış ətin daxili təbəqələrinin düzgün qızdırılmaması səbəbindən proqnozlaşdırıla bilər.
Restorançı qeyd edib ki, ölkədə müfəttişlərin və resursların çatışmazlığını nəzərə alsaq, şauarma satan hər bir köşkə lazımi nəzarəti təmin etmək çətindir.
Mironov “life.ru”-nu əmin edib ki, bu baxımdan, fırlanma şişlərdən istifadəsinə qadağa qoyulmasını nəzərə alan standartın tətbiqi qida təhlükəsizliyinin yaxşılaşdırılmasında mühüm addım ola bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə