Zəif qidalanma intellektə necə təsir edir..?

Zəif qidalanma bədəndə qida çatışmazlığına səbəb olur. Hətta onlardan birinin çatışmazlığı idrak funksiyalarını pisləşdirir: konsentrasiya azalır, məlumatı qavramaq və yadda saxlamaq çətinləşir, zehni potensial itir.

SİA-nın məlumatına görə, bu barədə bioloq danışıb.

…Beyin bütün bədəni idarə edir. Həm ən sadə refleksləri, həm də mürəkkəb düşüncə proseslərini idarə edir. Bu, enerjinin təxminən 20 faizini alır. Bir çox insan beynin qidalanma mənbəyinin oksigen və qlükoza olduğuna inanır.

Bu səhvdir. Balanslaşdırılmış qida axınına ehtiyacı var. Söhbət vitaminlər, minerallar, amin turşuları və yağ turşularından gedir.

Koqnitiv qabiliyyətləri qorumaq üçün pəhrizə riayət etmək vacibdir. Ən yaxşı seçim Aralıq dənizi pəhrizidir.

Buraya çoxlu miqdarda bitki qidaları, zeytun yağı və yağlı balıq daxildir.

MIND hibrid pəhrizi - meyvələr, tərəvəzlər, qoz-fındıq, paxlalılar, tam taxıllar və balıqlar da faydalıdır. Bu pəhrizdən sonra qırmızı ət, şəkərli içkilər və bişmiş məhsulları unutmalı olacaqsınız.

Beyni oksidləşdirici stressdən qoruyan antioksidantlarla zəngin yarpaqlı göyərti və tərəvəzləri istehlak etmək də faydalıdır.

Yarpaqlı göyərtilər B vitaminlərinin (B6, B9, B12), K vitamini, folat, kalium və maqneziumun əla mənbəyidir. Bu qidalar sinir sisteminin düzgün işləməsi və idrak funksiyalarını dəstəkləmək üçün vacibdir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə