...Acı bibəri ədviyyatlı edən kimyəvi maddə olan kapsaisin bir çox xüsusiyyətlərə malikdir. Bu, yalnız acınacaqlı ədviyyatlı yemək həvəskarlarını xəstəxanaya göndərmək qabiliyyətinə malik deyil, həm də nəzəri olaraq, xüsusilə arıqlamaq istəyənlər üçün əhəmiyyətli sağlamlıq faydaları təklif edir. SİA-nın məlumatına görə, Popsci.com acı çili bibərinin arıqlamağınıza necə kömək edə biləcəyini izah edir.
Populyar bir mif iddia edir ki, "mənfi kalorili" qidalar var ki, onlar guya verdiyindən daha çox enerji yandırır.
Əslində, təbii ki, belə qidalar mövcud deyil, lakin çili bibəri həqiqətən qısa müddətə maddələr mübadiləsini gücləndirə bilər.
Bibərdə olan kapsaisin dildəki TRPV1 reseptorlarını aktivləşdirir. Bu reseptorlar təkcə istilik hissi yaratmır, həm də beyni norepinefrin adlı bir nörotransmitter buraxmaq üçün tətiklər yaradır?..
Bu maddə, öz növbəsində, qəhvəyi piyləri - unikal metabolik funksiyanı yerinə yetirən xüsusi növ yağ toxumasını "aktivləşdirən" reaksiyalar zəncirini işə salır.
Qəhvəyi yağ toxuması və ya qəhvəyi yağ, ilk növbədə daxili orqanlar ətrafında toplanan və ehtiyat enerji anbarı kimi xidmət edən adi ağ yağdan fərqlənir. Bədən üçün vacibdir, lakin həddindən artıq yığılarsa problem yarada bilər - bu səbəbdən bəzi qidalanma mütəxəssisləri ağ piyi "pis" adlandırırlar.
Bu arada, qəhvəyi yağ çiyin bıçaqları arasında, sternumun arxasında, boyun ətrafında və qarın üzərində əzələlərə yaxın yerləşən nazik, düz bir filmə bənzəyir.
Xarici temperatur düşdüyündə bədən istiliyinin tənzimlənməsində mühüm rol oynayır.
Onun xarakterik rəngi mitoxondrilərin yüksək konsentrasiyasının nəticəsidir. Bədənin acı bibərdən olan kapsaisinə reaksiyası nəticəsində yaranan norepinefrin, hüceyrələri mitoxondriyaları istilik əmələ gətirmək üçün stimullaşdıran qəhvəyi yağı aktivləşdirir.
Onu istehsal etmək üçün qəhvəyi yağ hüceyrələri digər yağ hüceyrələrində saxlanılan enerjini alır.
Beləliklə, qəhvəyi yağ "pis" yağları yandıran "yaxşı" yağdır. Başqa sözlə, ədviyyatlı qidalar artıq ağ piyi yandırmağa kömək edir: bəzi hesablamalara görə, ədviyyatlı pəhriz gündə 116 əlavə kalori yandıra bilər - bu, bir dilim çörəyə bərabərdir.
Ancaq çili bibərinin başqa bir təsiri var - iştahı azaldaraq insanları daha az yeməyə həvəsləndirə bilər.
Birincisi, ədviyyat həssas insanlarda ağrıya səbəb ola bilər ki, bu da təbii olaraq həddindən artıq yeməkdən çəkindirir. İnsanların həddindən artıq yemək yeməsinin əsas səbəblərindən biri tələsməkdir.
İnsan orqanizminin mədənin tox olduğunu anlaması təxminən 20 dəqiqə çəkir.
Əgər ədviyyatlı bir şey yeməyə qərar versəniz, çox güman ki, onu həmişəkindən daha yavaş yeyəcəksiniz.
İkincisi, çili bibərinin tərkibindəki kapsaisin beynin toxluq mərkəzini aktivləşdirə bilər ki, bu da aclığı azaldır.
Ən azı, kapsaisinin aclıqla əlaqəli bir hormon olan qrelin səviyyəsini azalda biləcəyini göstərən bir neçə araşdırma bunu göstərir.
Lakin acı bibərin müsbət təsiri təkcə maddələr mübadiləsi ilə məhdudlaşmır. 2020-ci ildə aparılan bir araşdırma, müntəzəm olaraq çili bibəri istehlak edən insanların ürək xəstəliyindən ölüm riskini 26 faiz və xərçəng riskini 23 faiz azalda biləcəyini göstərdi.
Teorik olaraq, bu, kapsaisinin iltihabı azaltmaq və qan təzyiqini azaltmaq qabiliyyəti ilə izah edilə bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə