Adi qidaların yaşlanmaya qarşı silah olduğu sübut edilib...

...Yaşıl çay, giləmeyvə, zerdeçal, sarımsaq və rozmarin müntəzəm istehlakı bioloji qocalmanı ləngidə bilər.

SİA-nın məlumatına görə, bu, Aging jurnalında öz təhlillərinin nəticələrini dərc edən amerikalı tədqiqatçıların gəldiyi nəticədir.

Tədqiqatın müəllifləri 50-72 yaş arası kişilərin iştirak etdiyi klinik tədqiqatın məlumatlarından istifadə ediblər. Onların hamısı epigenetik saat adlanan işinə təsir edə bilən qidalar da daxil olmaqla, xüsusi bir pəhriz izləyib - bədənin qocalma sürətini qeyd edən bioloji mexanizmlər.

Ən böyük effekti polifenollarla zəngin ədviyyatlar və içkilər, gen aktivliyini tənzimləyə bilən maddələr daxil edən məhsullar qrupu göstərib.

Bu qidaları diyetlərinə daxil edən iştirakçılar, çəki itirməsindən asılı olmayaraq, epigenetik yaşlarını səkkiz həftə ərzində orta hesabla iki il azaldıblar.

Müəlliflərin fikrincə, sarımsaq, yaşıl çay, zerdeçal, giləmeyvə və rozmarin komponentləri epigenetik qocalmanı tetikleyen fermentlərin fəaliyyətini yatıra bilir.

Onlardan bəziləri həmçinin hüceyrə təmirində və iltihabdan qorunmada iştirak edən genləri aktivləşdirir.

2025-ci ilin may ayında elm adamları həmçinin qara çay, giləmeyvə, sitrus meyvələri və almaları sağlam qocalmanı təşviq edən qidalar adlandırdılar.

Tədqiqat göstərib ki, flavonoidlərlə zəngin qidalar fiziki aktivliyi, sabit psixo-emosional vəziyyəti qorumağa və yaşa bağlı zəiflik riskini azaltmağa kömək edir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə