...Elm adamları ilk dəfə pəhrizin ardıcıllığının mikrobiomaya necə təsir etdiyini öyrənmək üçün süni intellekt və maşın öyrənməsindən istifadə ediblər. Tədqiqat, pəhrizin ardıcıllığının sağlam qidalanmanın müəyyən dövrlərindən daha vacib olduğunu təsdiqlədi.
SİA xəbər verir ki, bu barədə “New Atlas” məlumat yayıb.
Tədqiqatçılar nəcis nümunələri də daxil olmaqla Food & You proqramında mindən çox iştirakçının məlumatlarını təhlil etdilər.
Nəticələr göstərib ki, təkcə pəhrizin tərkibi deyil, həm də sağlam vərdişlərin ardıcıllığı mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Tədqiqatın rəhbəri dosent Marsel Salathe-nin fikrincə, meyvə və tərəvəzləri müntəzəm yemək kömək etməyəcək - mikrobiom dəqiqliklə tutarlılığa cavab verir.
Bu, "gündə beş porsiya meyvə və tərəvəz" kimi məşhur məsləhətə elmi dəstək verən ilk araşdırmadır - bu tövsiyə indiyə qədər sübut edilmiş bir faktdan daha çox ehtimal hesab olunurdu.
Məlumat toplamaq üçün iştirakçılar fotoşəkillər və barkodlar əsasında qidaları müəyyən edən və onları avtomatik olaraq verilənlər bazasında qeyd edən MyFoodRepo proqramından istifadə ediblər.
Bu, onlara manuel sorğuların tipik səhvləri olmadan dəqiq məlumat toplamağa imkan verdi.
Amerikalı tədqiqatçılar qrupu, hətta nəcisin mikrob tərkibinə əsaslanaraq, insanın pəhrizini 85 faiz dəqiqliklə uğurla müəyyən edib.
Alimlərin fikrincə, bu yanaşma bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən fərdi qida planları yaratmağa kömək edə bilər. Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, mikrobiomun rolu həzmdən çox-çox kənara çıxır - o, maddələr mübadiləsinə, beyin funksiyasına və psixi sağlamlığa təsir göstərir.
EPFL proqramı artıq yeni tədqiqatlarda, xüsusən də qida əlavələrinin təsiri və idrak funksiyası ilə bağlı istifadə olunur. Alimlər bəzi əlavələrin hətta mikrobiomaya zərər verə biləcəyindən şübhələnirlər və hazırda bu məsələni daha ətraflı araşdırırlar.
Kərə yağı bir çoxları tərəfindən yemək bişirmək üçün əvəzolunmaz hesab olunur - o, bişmiş məhsullara zərif bir quruluş və souslara zəngin bir dad verir. Bununla belə, dadlı və ətirli olan bir çox sağlam və dadlı alternativlər var.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə