Surrey Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, müntəzəm olaraq çay, tünd şokolad, alma və üzüm istehlak etmək qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.
SİA-nın məlumatına görə, araşdırmanın nəticələri “European Journal of Preventive Cardiology” jurnalında dərc olunub. Təsiri flavan-3-ols, kakao, çay, meyvə və giləmeyvələrdə olan təbii birləşmələrlə əlaqələndirilir. 145 randomizə edilmiş tədqiqatın təhlili göstərib ki, flavan-3-ols, xüsusən də yüksək qan təzyiqi olan insanlarda qan təzyiqini aşağı sala bilər.
Bəzi hallarda təsir dərmanların təsiri ilə müqayisə edilə bilər. Bundan əlavə, tədqiqat ürək-damar sağlamlığında əsas rol oynayan qan damarlarının daxili təbəqəsi olan endotelin funksiyasını yaxşılaşdırıb.
Bu təkmilləşdirmə təzyiqdəki dəyişikliklərdən asılı olmayaraq baş verib və bu, daha geniş faydalı təsir göstərib. Müəlliflər vurğulayırlar ki, flavan-3-ols terapiya üçün əvəzedici deyil, lakin onların balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi orta dərəcədə istehlakı sağlamlığı qorumaq üçün əlavə bir yol ola bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə