...Avstraliya alimlərinin fikrincə, gündə bir stəkan kalorisiz soda 2-ci tip diabet riskini 38 faiz artıra bilər. Məlum olub ki, süni dadlandırıcılar olan içkilərin zərəri adi şirin limonadlardan daha çox ola bilər.
SİA-nın məlumatına görə, sonuncular riski 23 faiz artırır. Tədqiqat təxminən 14 il davam edib və yaşı 40-dan 69-a qədər olan 36.000-dən çox insanı əhatə edib.
O, Monaş Universiteti, RMIT Universiteti və Viktoriya Xərçəng Şurasının mütəxəssisləri tərəfindən aparılıb.
İşin nəticələri Diabetes & Metabolism jurnalında dərc olunub. Müəlliflər qeyd edirlər ki, bədən kütləsi indeksinə nəzarət edildikdən sonra da pəhriz içkiləri ilə diabet arasında əlaqə qalmaqdadır ki, bu da tatlandırıcıların maddələr mübadiləsinə birbaşa təsirini göstərə bilər.
Bu, belə içkilərin diabet riski olan insanlar üçün təhlükəsiz alternativ olması fikrini çətinləşdirir. Mütəxəssislər içki siyasətinə yenidən baxmağa çağırırlar: vergilər və məhdudiyyətlər təkcə şəkərə deyil, həm də süni əvəzedicilərə də şamil edilməlidir ki, bu da sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər.
Əvvəllər elm adamları 2-ci tip diabetin müalicəsi üçün insulin və ya çəkiyə deyil, beyin neyronlarının fəaliyyətinə diqqət yetirməklə inqilabi yanaşma təklif edirdilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə