…Bitki mənşəli protein böyüklərdə daha uzun ömür ilə əlaqələndirilir. Bu nəticəyə Sidney Universitetinin tədqiqatçıları 1961-ci ildən 2018-ci ilə qədər 101 ölkədən məlumatların təhlilindən sonra gəliblər.
SİA-nın məlumatına görə, nəticələr Nature Communications jurnalında dərc olunub.
Alimlər qida rasionunda heyvan və bitki zülalının nisbətinin əhalinin sağlamlığına necə təsir etdiyini araşdırıblar. Məlum olub ki, beş yaşınadək uşaqlar üçün heyvan mənşəli protein (ət, yumurta, süd məhsulları) ölüm nisbətini azaldır. Lakin, böyüklər üçün bunun əksi doğrudur: pəhrizdə daha çox bitki zülalı, ömrün uzunluğu daha uzundur.
Təhlillər müəyyən edib ki, Hindistan kimi bitki mənşəli zülal istehlakı yüksək olan ölkələrdə insanlar ABŞ və ya Argentina kimi heyvan zülalının üstünlük təşkil etdiyi ölkələrlə müqayisədə orta hesabla daha uzun yaşayırlar.
Gəlir səviyyələrində və əhalinin sayındakı fərqlər nəzərə alınmışdır. Bitki zülalı paxlalılar, qoz-fındıq, tofu və bütün taxıllarda olur.
Onun istehlakı ürək-damar xəstəlikləri, diabet və xərçəng riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
Belə qidalar ömür uzunluğu ən yüksək olan regionlarda - Yaponiyanın Okinavasında, Yunanıstanın İkariya adasında və Kaliforniyanın Loma Linda şəhərində pəhrizin əsasını təşkil edir.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, təkcə nə qədər zülal yediyimiz deyil, həm də onun haradan gəldiyi vacibdir.
Bitki zülalı təkcə sağlamlığınız üçün deyil, həm də planet üçün faydalıdır, xüsusən də biz daha dayanıqlı kənd təsərrüfatına keçdiyimiz zaman.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə