“Qiymətsiz yemək”: hansı qəlyanaltılar xərçəngə səbəb olur?

…Mağazalarda yeməyə nəsə seçərkən, bəziləri çox vaxt müəyyən bir ərzağın bədən üçün nə qədər fəlakətli nəticələrini düşünmürlər.

SİA-nın məlumatına görə, ərzaq seçimində sizə yardımşı olmağa çalışan mütəxəssis məhsulun iki kateqoriyasını təklif edir: "resursda" qalmağınıza kömək edənlər və qadağan olunanlar.

Qeyd edək ki, sonunculara qazlı içkilər və limonadlar daxildir. Mütəxəssisin sözlərinə görə, çoxlarının sevdiyi içkinin bir şüşəsində bütün orqanizmdən daha çox şəkər var - 10 qram.

Üstəlik, diyetoloq həddindən artıq təmizlənmiş un, boyalar və kimyəvi əlavələri olan tort və peçenyelərə meyl etməməyi tövsiyə edir.

…Siz qida rasionunuzdan “zərbi qida” deyilən qidaları xaric etməlisiniz. Bu termin bədənimizə qısamüddətli toxluq hissi verən, eyni zamanda gözəlliyi, enerjini, pozitivliyi və sağlamlığımızı əlindən alan yüksək kalorili, lakin qidalandırıcı olmayan qidaya aiddir

Bunu deyən mütəxəssis həmçinin çips və krakerlər deyiləndə “qırmızı işığı yandırıb”.

O, insanları onlardan çəkinməyə çağırıb, çünki onların pəhrizində az miqdarda olsa belə, sağlamlığınıza zərər verə bilər.

Kanserogenlər mədə-bağırsaq traktının işini pozur və depressiv əhval-ruhiyyə yaradır, patogen mikroflorası insulin müqavimətini və diabeti təhrik edir.

…Tərkibində şəkər olan ən zərərli məhsulların siyahısını çips və krakerlər tamamlayır. Onların tərkibində şəkərdən başqa, yemək zamanı qızardılan çoxlu yağ və hətta xərçəngə səbəb ola biləcək kanserogen birləşmələr var,- deyə mütəxəssis izah edib.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə