Qida genlərimizi dəyişə bilər...

Xüsusilə tərkibində lif varsa...

...Stanford Universitetinin alimləri pəhrizimizin sağlamlığımıza ən dərin səviyyədə - genetik səviyyədə necə təsir etdiyini başa düşməkdə bir irəliləyiş əldə ediblər.

SİA-nın məlumatına görə, Nature Metabolism jurnalında dərc edilən yeni bir araşdırma, həzm faydaları ilə uzun müddətdir tanınan lif istehlakının bədənə daha dərin təsir etdiyini ortaya çıxarıb.

Məlum olub ki, lif bağırsaqlarımıza daxil olduqda qısa zəncirli yağ turşuları istehsal edən faydalı bakteriyalar üçün qidaya çevrilir.

Bu maddələr təkcə hüceyrələrimizi qidalandırmır, həm də müəyyən genlərin fəaliyyətini dəyişməyə qadirdir. Alimlər aşkar ediblər ki, bu dəyişikliklər şiş hüceyrələrinin böyüməsini maneə törətməklə və onların ölümünü stimullaşdırmaqla xərçəng əleyhinə təsir göstərə bilər.

Tədqiqatın nəticələri, pəhrizdə lif çatışmazlığının xərçəngin, xüsusən də kolon xərçənginin inkişafına kömək edə biləcəyini göstərir.

Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, müasir insanlar, bir qayda olaraq, kifayət qədər lif istehlak etmirlər, bu da onların mikrobiomunun sağlamlığına və nəticədə bütün orqanizmin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir.

Bu kəşf xərçəngin qarşısının alınması və müalicəsi sahəsində yeni perspektivlər açır.

Alimlər ümid edirlər ki, gələcək tədqiqatlar mikrobiomun modulyasiyasına və qidalanmaya əsaslanan xərçənglə mübarizədə yeni yanaşmalara gətirib çıxaracaq.

Tapıntılar sağlam pəhrizin və xüsusilə də kifayət qədər lif istehlakının vacibliyini vurğulayır.

Diyetinizə paxlalılar, qoz-fındıq, tərəvəz və meyvələr kimi liflə zəngin qidaların daxil edilməsi xərçəng də daxil olmaqla bir çox xəstəliyin inkişaf riskini azaltmağın ən sadə və təsirli yollarından biri ola bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə