...Bir çox insanlar müəyyən qidaları sağlam hesab edirlər, lakin burada yanlış təsəvvürlər var.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, nevroloq İolanta Lyalite bu barədə danışıb.
O, səhvən sağlam hesab edilən yeddi qida müəyyən edib.
Birincisi təzə sıxılmış portağal suyu.
Tez-tez səhərlər bunu içirlər, lakin az adam bundan faydalanır.
...Şirələrin problemi ondadır ki, onların tərkibində çoxlu şəkər var. Bir çox insan şirənin meyvədən ən yaxşısını sıxdığına inanır. Lakin şirədə əsas şey - lif yoxdur və pəhriz lifi olmadıqda, şirə sürətli karbohidratların sıxılmasına çevrili.
İkinci nöqtə - şəkərsiz soda
Həkim qeyd edib ki, arıqlayanlar tez-tez “sıfır kalorili kola”ya keçir və hətta onunla desertlər hazırlayırlar. Bununla belə, şəkəri davamlı olaraq tatlandırıcılarla əvəz etmək pisdir.
Həkimin sözlərinə görə, bu yolla insan şirniyyat həvəsindən qurtulmur, sadəcə olaraq bir şirniyyatı digəri ilə əvəz edir. Buna qeyri-sağlam bağlılıq deyilir və bu problemi həll etmək lazımdır.
Üçüncü və dördüncü sıralarda bitki mənşəli süd və pəhriz kolbasaları var.
Lyalite qeyd edir ki, bu, laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar üçün yaxşı bir alternativdir, lakin onlar süd məhsullarından əbədi imtina etməməlidirlər, çünki tərkibində faydalı protein və kalsium var.
Prinsipcə emal olunmuş ət məhsullarında pəhriz və ya sağlam heç nə ola bilməz. Kolbasa çox işlənmiş qidalardır və son vaxtlar artıq çəki artımı və bir çox digər metabolik xəstəliklər üçün günahlandırılırlar. Bunu artıq Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı da etiraf edib. Buna görə də, uşaqlara yalnız qaynadılmış və ya bişmiş təzə ət yedirdin.
Bunu endokrinoloq Zuhra Pavlova qeyd edib.
Siyahıdakı beşinci və altıncı maddələr diabet xəstələri üçün şirniyyat və bal ilə tamamlanır.
Həkim Pavlovanın sözlərinə görə, qidaların əksəriyyətində şəkərin sağlam alternativi olmayan fruktoza var. Bu şirniyyatlar heç bir miqdarda yeyilə bilməz, yalnız bir mütəxəssis tərəfindən təyin olunduğu kimi...
...Bir çox insanlar balı profilaktik tədbir, bəzən hətta müalicə vasitəsi kimi qəbul edirlər. Həkim Zuxra Pavlova bu mifləri dağıtır.
...Əlbəttə, balın antiseptik xüsusiyyətləri var və o, zədələnmiş ağız mukozasının sağalma prosesinə də kömək edə bilər. Odur ki, əgər boğazınız ağrıyırsa, o zaman gündə bir dəfə yarım çay qaşığı balı udmaq faydalıdır. Ancaq onu çaya əlavə etmək və ya çörəyə yaymaq lazım deyil. Bu dərəcədə məhsulun tərkibindəki şəkərin zərəri onun faydasından daha çoxdur.
Bunu da Zuxra Pavlova qeyd edib.
Yeddinci nöqtə - qoz-fındıq və quru meyvələr fındıq sağlamlığa xeyirlidir, ancaq az miqdarda. Onlarda olan protein ətdən daha pis əmilir. Ancaq gündəlik kalori dozanızı almaq olduqca mümkündür.
Qurudulmuş meyvələr bir çox sadə karbohidratlar, qlükoza və fruktoza və daha çox ehtiva edir, lakin özünüzü gündə iki və ya üç ədədlə məhdudlaşdırmalısınız.
Pavlovanın sözlərinə görə, çox miqdarda quru meyvələr karbohidrat mübadiləsinə təsir göstərə bilər.
Mütəxəssislər daim sağlam qidalanmağı vərdiş halına gətirməyi tövsiyə edirlər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə