...Dondurma yay desertlərinin əsas məhsuludur və yüz illərdir ki, mövcuddur. Demək olar ki, hər ölkənin özünəməxsus variasiyası var: bəzən dondurma, bəzən isə ənənəvi sundeyə daha yaxın bir şeydir.
SİA-nın məlumatına görə, Smithsonian jurnalı dünyada məşhur olan dondurulmuş desertləri araşdırıb.
Yapon kakiqorisi...
Konsisiteti təzə qarı xatırladan qırxılmış buz yığınından ibarət ənənəvi Yapon desertidir. Heian dövrünə (794-1185) aiddir və ilk dəfə 1002-ci ildə yazılı şəkildə təsvir edilmişdir. Kakiqori adətən bulaq və ya mineral sudan hazırlanır, buz parçasına dondurulur və buz şəffaflaşana qədər otaq temperaturunda yumşalır.
Qırxılmış buz gavalı və ya qovun kimi təbii şərbətlərlə şirinləşdirilir və qaşıqla yeyilir.
Havay qırxılmış buz...
Kakiqorinin Havay versiyası 1800-cü illərin ortalarında yapon immiqrantları tərəfindən şəkər qamışı tarlalarında və ananas plantasiyalarında işləmək üçün Havayaya gələndə yaranmışdır. Uzun saatlar açıq havada işləyərkən, böyük buz parçalarından lopaları qoparıb şəkər və ya yerli meyvə şirələri ilə şirinləşdirərək soyudular.
Siciliya qranita...
Qranita, ən xırtıldayan tekstura əldə etmək üçün xüsusi olaraq hazırlanmış, qırxılmış buzun başqa bir növüdür. Tarixçilərin fikrincə, Siciliyanın ən məşhur desertlərindən biri 9-cu əsrdə ərəb müsəlmanlarının adanı fəth etməsi zamanı yaranmışdır. Yerli dağlardan toplanan qardan istifadə edərək ərəblər italyanları qar və meyvə şirəsinin qarışığı olan "şərbət" ilə tanış etdilər və bu, üçlü italyan dondurulmuş desertinin - jelato, sorbet və qranita - sələfi oldu.
Təravətləndirici qranita su, şəkər və meyvədən hazırlanır və bunlar şirin, yarı dondurulmuş qarışığa qarışdırılır. Daha sonra tez qarışdırılır, buzu kiçik hissəciklərə parçalayır və kristal konsistensiya yaradır.
Nəhayət, qranitaya şirin və turş Siciliya limonları və ya acı badam kimi regional inqrediyentlər əlavə olunur. Siciliyanın hər bir şəhərinin özünəməxsus qranita resepti var, bu reseptlər tez-tez tekstura və dad baxımından fərqlənir. Məsələn, Kataniyada püstə qranitasını, Messinada isə qəhvə qranitasını sevirlər.
Türk Ddondurması...
Dondurmanın mənşəyi məlum olmasa da, əksəriyyəti bu türk dondurmasının ilk dəfə Osmanlı İmperiyası dövründə Türkiyənin cənubundakı Aralıq dənizi bölgəsində yerləşən Kahramanmaraş şəhərində ortaya çıxdığı ilə razılaşır.
"Dondurma" türk dilindən "dondurma" kimi tərcümə oluna bilər, lakin ölkə xaricində bu söz sıx, çeynənən teksturası və fərqli dadı ilə tanınan müəyyən bir dondurma növünə - maras dondurmasına aiddir.
Desert elastikliyini Türkiyəyə məxsus bənövşəyi orkide gövdələrindən üyüdülmüş salepdən alır. Dondurmanın sıxlığı mastika ağaclarında tapılan qətran olan ərəb saqqızından gəlir. Keçi südü dondurmanın dad profilini verir. Bundan əlavə, un və mastikanın birləşməsi dondurmanın əriməyə davamlı olmasını təmin edən kimyəvi reaksiya yaradır.
İran faludası...
Bəşər tarixindəki ən erkən dondurulmuş desertlərdən biri olan falude, qranit kimi teksturanı düyü vermişelinin yaylılığı ilə birləşdirir. Əriştə şəkər, gül suyu və əhəng şirəsindən hazırlanmış qismən dondurulmuş şərbətə əlavə edilir və sonra süfrəyə verməzdən əvvəl soyudulur.
Falude adətən turş albalı və ya turş albalı şərbəti ilə verilir ki, bu da yalnız ziddiyyətli rəng deyil, həm də şirin və turş dad verir.
Peru Queso helado...
Queso helado sözün əsl mənasında "dondurulmuş pendir" kimi tərcümə oluna bilər, amma əslində bu desertdə pendir yoxdur. Tərkibindəki yeganə süd məhsulu həm bütöv, həm də buxarlanmış süddür, darçın, mixək, kokos, şəkər və vanil ilə qaynadılır.
Daha sonra Queso helado qəliblərə tökülür və dondurulur və adətən kvadrat şəklində süfrəyə verilir, dondurulmuş kütlə hissələrə bölünür. Bu desert Arekipa şəhərində yaranıb və 16-cı əsrə, ispanların Peruya mal-qara (süd və pendirlə birlikdə) gətirdiyi dövrə təsadüf edir.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə
.jpg)

.jpg)

USD
EUR
GBP
RUB