...Sarımsaq, soğan və zəncəfil uzun müddətdir ürək üçün faydalı qidalar hesab olunur. Onlar tez-tez xolesterolu aşağı salmaq, qan dövranını yaxşılaşdırmaq və bədəndə iltihabı azaltmaq üçün təbii vasitələr kimi təqdim olunur. Son zamanlar sosial mediada bu üç inqrediyenti "ürəyin qorunması" üçün çiy pastaya qarışdırıb qaşıqla yemək məsləhəti populyarlıq qazanıb. Lakin mütəxəssislər bu tendensiyada ehtiyatlı olmağı məsləhət görürlər.
SİA xəbər verir ki, bu barədə verywellhealth.com məlumat verib.
Dietoloq Trista Best of Balance One-a görə, sarımsaq, soğan və zəncəfil bioaktiv birləşmələr - allisin, kversetin və gingerol ehtiva edir. Bu maddələrin ürək-damar sistemi üçün faydalı ola biləcək xüsusiyyətləri var.
Onlar iltihabı azaltmağa, damar elastikliyini artırmağa və sağlam xolesterol səviyyələrini təşviq etməyə kömək edir. Tədqiqatlar göstərir ki, sarımsağı əzdikdən sonra əmələ gələn kükürd birləşməsi olan allisin LDL xolesterolunu və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə bilər.
Soğanda olan antioksidant olan kversetin də oxşar təsirə malikdir. O, qan damarlarında xolesterol lövhələrinin yığılmasının qarşısını almağa kömək edir. Zəncəfil də öz növbəsində alimlərin fikrincə, qan dövranını yaxşılaşdıra və qan triqliserid səviyyələrini azalda bilən gingerol maddələrini ehtiva edir.
Bu müsbət xüsusiyyətlərə baxmayaraq, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, əksər elmi tədqiqatlar bu qidaların qatılaşdırılmış xam qarışıqlar əvəzinə balanslı bir pəhrizin bir hissəsi kimi orta dərəcədə istehlakına yönəlmişdir.
…Bu ürək sağlamlığı üçün faydalı maddələrin inteqrasiyasına balanslı bir yanaşma, onları çiy yemək əvəzinə yeməklərə əlavə etməkdir.
Bunu Best qeyd edir.
Bu qidaların qatı miqdarda istehlakı həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
Çiy soğan və sarımsaq şişkinliyə, qaza və ya ürək yanmasına səbəb ola bilər, zəncəfil isə mədə astarını qıcıqlandıra bilər. Bundan əlavə, sarımsaq və zəncəfil qan durulaşdırıcı xüsusiyyətlərə malikdir, buna görə də varfarin və ya aspirin kimi eyni təsirə malik dərmanlarla təhlükəli şəkildə qarşılıqlı təsir göstərə bilərlər.
…Bu qidaların çiy və qatılaşdırılmış şəkildə istehlakı mədəni qıcıqlandıra, ürək yanmasına səbəb ola bilər və qan durulaşdırıcı dərmanlarla mənfi qarşılıqlı təsir göstərə bilər.
Bunu da Best əlavə edib.
O, həmçinin əlavə edir ki, sarımsaq, soğan və zəncəfilin xam qarışığı çox güclü dad və qoxuya malikdir ki, bu da xoşagəlməz və həmçinin güclü nəfəsə səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, bu qidalar FODMAP-larla (qısa zəncirli karbohidratlar) zəngindir ki, bu da qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olan insanlarda simptomları pisləşdirə bilər. Mütəxəssislər bu inqrediyentləri bişmiş şəkildə yeməyi məsləhət görürlər - bu, onların faydalı xüsusiyyətlərini qoruyacaq, lakin yeməkləri mədəyə daha yumşaq edəcək. Məsələn, allisini qorumaq üçün bişirmə sonunda əzilmiş sarımsaq əlavə etmək olar, zəncəfil isə souslar, souslar üçün sürtgəcdən keçirilə və ya çaya əlavə edilə bilər.
Aralıq dənizi pəhrizi kimi sağlam pəhrizin bir hissəsi olaraq sarımsaq, soğan və zəncəfilin müntəzəm, lakin orta dərəcədə istehlakı həzm sistemi üçün heç bir risk yaratmadan ürək üçün faydalı ola bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə

.jpg)
.jpg)

USD
EUR
GBP
RUB