...Çox vaxt bədənə zərər verən çox spirt deyil, onunla birlikdə yanlış qəlyanaltıdır. Spirtli içki qəbul edərkən daha çox qəlyanaltı etmək lazımdır. Ancaq heç kim bunu necə edəcəyini demir.
Deyəsən, SİA bunun yilunu tapıb..?
Təzə tərəvəzlər
Qəribədir ki, təzə pomidor spirtlə uyğun gəlmir. Xüsusilə araq bu tərəvəzlə yaxşı getmir.
Acılı yeməklər
Spirtli içki qəbul edərkən ədviyyatlı yeməklərdən uzaq durmaq daha yaxşıdır, onlar yalnız spirtin təsirini artırır. Onlar həmçinin mədə mukozasına zərər verə bilər və hətta yanıqlara səbəb ola bilər.
Turşular
Turşu xiyar uzun müddət bir stəkan üçün klassik qəlyanaltı hesab edilmişdir. (...bu ruslara aiddir- A.B.) Bununla belə, diyetoloqların fikrincə, bu pis qəlyanaltıdır. Bu məhsul böyrəkləri və qaraciyəri çox yükləyir. Onları duzlu ilə əvəz etmək daha yaxşıdır.
Şirniyyatlar
Şirniyyatlar və tortlar ilə spirtli içkilərlə qəlyanaltı etmək qəti qadağandır. Həm də bayram zamanı çox miqdarda şəkərli içkilər içməməlisiniz. Alkoqol və şəkər praktiki olaraq eyni prinsipə uyğun olaraq işlənir, lakin bədən əvvəlcə şəkəri emal etməyə başlayacaq və spirt bu zaman daha yavaş parçalanacaq.
Suşi
Demək olar ki, bütün Asiya yeməkləri risk altındadır. Əgər müntəzəm şam yeməyi zamanı bu yemək zərər vermirsə, alkoqol ilə duetdə nəticələr fəlakətli ola bilər. Duz, spirt kimi susuzlaşdırır və yorğunluq səviyyəsi səhər kritik hala gələcək. Ən vacib qayda: qəlyanaltı olmadan və acqarına içə bilməzsiniz.
Süfrə arxasında mümkün qədər uzun müddət ünsiyyət saxlamaq və tez sərxoş olmamaq istəyirsinizsə, boşqabınıza bişmiş və ya qaynadılmış tərəvəz eləcə də ət əlavə edin. Vinaigrette və duzlu kələm kimi salatlar da əla qəlyanaltılar hesab olunur.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə