Hərkəsin bol-bol tükətdiyi, bir çox xəstəliklərə, orqanizmaya, idman üçün düzgün qida hesab olunan meyvələrin, xeyiri olduğu qədər ziyanları tərəfləridə var.
SİA məlumat verir ki, meyvələr yağlı, ziyanlı yeməklərdən üstün sayılsa belə, çox yeyildiyi halda sizə ziyan vura bilər.
Sual yarana bilər ki, “ Meyvədən bizə nə kimi zərər gələ bilər?”.
Tamda bu məqamda biz sizə meyvələrin hər iki üzünüdə göstəririk.
Albalı
Albalı qan durulaşdırıcı təsirə malikdir
Albalı A, C, K vitaminləri və kalium, fosfor və kalsium mineralları ilə zəngindir; Ödemi aradan qaldırmaqla yanaşı, orqanizmi zəhərli maddələrdən təmizləyir, böyrək daşlarının və qumun əmələ gəlməsinin qarşısını alır, menopoz zamanı stressə yaxşı təsir edir. Ancaq qan durulaşdıran dərmanlar aspirinin təsirini yaratdığından və qanı durulaşdıranlardan istifadə edənlər çox diqqətli olmalıdırlar. 1 porsiya albalı 15 alçaya bərabər olduğu halda, gün ərzində bu miqdarı aşmamaq lazımdır.
Qarpız
Yüzdə 95-i sudan ibarət olan qarpız antioksidant təsirə malikdir. Alzheimerdən xərçəngə, ürəkdən iflicə qədər bir çox xəstəliyə qarşı faydalıdır. Lakin yüksək glisemik təsirə malik olduğu üçün birdən-birə qan şəkərini artıra və tez-tez aclığa səbəb ola bilər. Qarpızı gün ərzində çox yeməmək lazımdır. Gün ərzində 3-dən çox dilim yeməl şəkərin həddindən artıq yüklənməsinə səbəb olur və çəki artımına səbəb olur. Diabet xəstələri qarpızı pendirlə yeyə bilər.
Əncir
1 əncir 1 porsiya meyvəyə bərabərdir
Dəmir, maqnezium, kalsium, fosfor və liflə zəngin meyvə olan əncirin lif tərkibi digər meyvələrə nisbətən daha çoxdur. Anemiya və qəbizliyə yaxşı təsir edən, hüceyrələri yeniləyən və xərçəngə qarşı əhəmiyyətli bir mübarizə aparan əncir ən yüksək glisemik indeksə malik meyvələrdəndir. Bir ədəd 48-50 kalori ehtiva edir və yalnız bir ədəd bir porsiya meyvəyə bərabərdir. Kilo probleminin qarşısını almaq üçün diqqətli olmaq lazımdır.
Gavalı
Ürək və böyrək xəstəliklərindən qaraciyərə bir çox faydalar təmin edən gavalı, tərkibindəki turşu quruluşa görə həzm sistemi həssaslığı olanlara zərər verə bilər. Diş çürüməsi olan uşaqlar da diqqətli olmalıdırlar. 10 ədədi bir hissəyə bərabər olan gavalıların həddindən artıq yeməmək lazımdır. Gavalı duza batıraraq yeməyi sevənlərin nəzərinə! Duzda isladılmış gavalı istehlak etmək hipertoniya riskini artıra bilər.
Ərik
Tərkibindəki A, B, C, P vitaminləri və zəngin minerallarla immunitet sistemini gücləndirən, qəbizlik, qan azlığı və miqren üçün faydalı olan ərik bədəndən zərərli maddələrin çıxarılmasına kömək edir. Qidalanma və pəhriz mütəxəssisi Neşe Ceylan 3 ərik bir porsiyaya bərabər olduğunu və həddindən artıq istehlak edildikdə qan şəkərinin yüksəlməsinə və ishala səbəb ola biləcəyini bildirir. Diabet xəstələri də ərikdən ehtiyatla istifadə etməlidirlər. Kalium baxımından da zəngin olan ərik xüsusilə böyrək xəstələrində kalium səviyyəsi yüksək olanlara üstünlük verilməməlidir.
Böyürtkən
Porsiyonu yarım stəkan suya bərabər olan yay meyvəsi olan böyürtkən güclü antioksidant təsirə malikdir. Xərçəng və şiş hüceyrələrinin inkişafının qarşısını aldığı, hətta onları kiçiltdiyi araşdırmalarla sübut edilən böyürtkən tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı da fayda verir. Ancaq böyürtkənin tərkibində olan salisilat kimi kimyəvi maddə olduğundan, aspirinə qarşı allergiyası olanlar böyürtkən yeməməlidirlər. Yaxşı yuyulmadıqda ishala da səbəb ola bilər.
Şaftalı
Şaftalı, yay istisində tərlə xaric edilən kaliumun doldurulmasına kömək etməklə yanaşı, həm də sərinləşdirici təsir göstərən antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Lakin qabıqları nazik olduğu üçün meyvənin içərisində bakteriyaların çökmə riski yüksəkdir və o, pestisidlərə məruz qala bilər. Sağlamlığa ciddi ziyan vuran pestisidlər anadangəlmə əlilliyə və xərçəngə səbəb olur, sinir sistemini zədələyir. Mütləq qabığını soyaraq istehlak etməlisiniz, gündə bir dəfə kifayətdir.
Armud
Ürək xəstəliklərindən xərçəngə qədər bir çox faydası olan armud yayın şəfalı meyvələrindəndir. Ürək döyüntüsü, həzm sistemi, hamiləlik ürək bulanması və qəbizlik üçün bir çox faydası olan armud zehni də rahatladır. Ancaq təzyiq salıcı təsiri olduğu üçün xüsusilə aşağı təzyiqi olanlar armudu diqqətlə istehlak etməlidirlər. Gündə bir armud kifayətdir; Həddindən artıq çoxu da ishala səbəb ola bilər.
Sevilin Abbasova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə