Ətin tərkibindəki suyun miqdarı heyvanın növü, yaşından asılı olaraq 50-75 faiz təşkil edir
Ət enerji və protein mənbəyi olmaqla yanaşı, həm də yüksək bioloji dəyərə malik qida məhsuludur. İnsan orqanizminin inkişafı, hüceyrələrin yenilənməsi, bərpası, qan əmələ gəlməsi, sinir sisteminin möhkəmlənməsində və dərinin sağlamlığında mühüm rol oynayan ətin tərkibində 16-20 faiz zülal, 2-40 faiz yağ, karbohidratlar, mineral maddələr, fermentlər, həmçinin azotlu və azotsuz ekstraktiv maddələr var. Heyvanın növü, yaşı və bəslənməsi ilə əlaqədar olaraq ətin kimyəvi tərkibi faiz göstəricilərinə görə müxtəlif olur.
SİA xəbər verir ki, bu məlumatlar Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun heyvan xəstəliklərinin və heyvan mənşəli məhsulların tədqiqi sektorunun əməkdaşlarının elmi məqaləsində əks olunub.
Məqalədə, həmçinin qeyd olunub: “Ətin tərkibindəki tam dəyərli zülallara miozin, miogen, aktin, mioqlobini və s. nümunə göstərmək olar. Ətə qırmızılıq verən isə mioqlobin zülalıdır. Miozin və miogen zülalları ferment rolu oynamaqla, ət əzələsində gedən fizioloji prosesləri sürətləndirir. Mioqlobin tərkibcə qan hemoqlobininə oxşardır. Tam dəyərli olmayan ət zülallarına isə elastin və kollageni misal göstərmək olar ki, bunlar tərkibcə birləşdirici toxumaya aid olmaqla, insan orqanizmi tərəfindən çətin mənimsənilir.
Mal ətinin tərkibindəki yağlar onun qidalılıq dəyərini, kalorililiyini, həmçinin dadını yaxşılaşdırmaqla asan mənimsənilir. Ətin tərkibindəki yağlar əzələ liflərinin arasında incə təbəqə şəklində yerləşdikdə bu zaman dad xüsusiyyəti və keyfiyyəti ilə seçilən “mərmər ət” növü formalaşır ki, bu ət növü istehlakçılar tərəfindən yüksək qiymətləndirilir. Mal ətində toplanan yağın tərkibində 30 faizə qədər doymuş ali yağ turşuları, 0,06-0,1 faiz miqdarında xolesterin mövcuddur. Yağ turşuları qoyun ətinin tərkibində miqdarca daha çoxdur. Yağlı ətlərin tərkibində doymuş yağ və xolesterolun daha yüksək olduğunu nəzərə alaraq diabet və hipertoniya xəstəlikləri olanlar yağlı qırmızı ət əvəzinə, yağsız qırmızı ət və ya dərisiz toyuq, hinduşka, balıq ətinə üstünlük verməlidirlər".
Bildirilir ki, ətdə mövcud olan karbohidratlar qlikogen şəklində təmsil olunmaqla, ətin yetişmə prosesində böyük rol oynayır. Mineral maddələrin (Fe, K, Na, Mg və s.) miqdarı 0,8-1,3 faizdir və onlar ətin struktur quruluşunun formalaşmasında iştirak edir. Həmin maddələr içərisində dəmirin miqdarı daha çoxdur.
Ətin tərkibindəki suyun miqdarı heyvanın növü, yaşı və sairdən asılı olaraq 50-75 faiz təşkil edir. Ət yağlı olduqca tərkibindəki suyun miqdarı azalır. Cavan heyvan ətindəki suyun miqdarı yaşlı heyvan əti ilə müqayisədə daha çoxdur. Suyun miqdarı çoxaldıqca ətin qidalılığı azalır və xarab olması tezləşir. Ətin tərkibində A, D, E, B qrupu vitaminlərinə də rast gəlinir. Ətin enerji dəyərliliyi heyvanın növü, yaşı və köklük dərəcəsindən asılı olaraq 105-489 kilokalori arasında dəyişir.
Heyvan kəsildikdən sonra ətin tərkibində müxtəlif biokimyəvi dəyişikliklər baş verir ki, bu da “ətin yetişməsi prosesi", yəni avtoliz kimi tanınır.
Avtoliz ətin tərkibində öz-özünə gedən kimyəvi proseslər nəticəsində onun fiziki və kimyəvi xüsusiyyətlərinin dəyişməsi prosesidir ki, bu zaman ətin sərtliyi, nəmliyi, dadı, rəngi, qoxusu və mikrobioloji proseslərə davamlılığı dəyişir. Bu prosesdə başlıca olaraq ətin turşuluğu artır ki, (pH ≤ 5,5-ə qədər) bu da ətin tez xarab olmasının qarşısını alır. Adətən təzə ətin bu göstəricisi neytral (pH =7) və ya zəif qələvi (pH=7,2) olmaqla mikroorqanizmlərin inkişafı üçün əlverişli mühit hesab edilir. “Ətin yetişməsi prosesi”ndə onun tərkibindəki qlikogenin süd turşusuna qədər parçalanması ilə bərabər, ət zülalı fiziki - kolloid strukturunu dəyişərək insan orqanizmində daha asan mənimsənilən formaya düşür. Ət müvafiq temperaturda (0-40°C) 3-48 saat ərzində saxlandıqda, “ətin yetişmə prosesi” qənaətbəxş hesab edilir.
Təzə ətdən istifadə milli kulinariyamız üçün səciyyəvi olsa da, bu düzgün yanaşma kimi qiymətləndirilmir. Bu isə təzə kəsilmiş ətin biokimyəvi xüsusiyyəti və heyvan kəsimi zamanı stress amillərinin təsiri ilə əmələ gələn toksiki maddələrin ətdə toplanması ilə izah edilir.
Ət insanlar üçün dəyərli qida növü hesab edilməklə bərabər, müxtəlif mikroorqanizmlərin, o cümlədən patogenlərin inkişafı üçün də əlverişli mühitə malikdir. Qeyd etmək lazımdır ki, patogenlər bır sıra yoluxucu zoonoz xəstəliklərin - brusellyoz, qarayara, vərəm və s. törədicisi olmaqla heyvanların özləri və insanlar arasında yoluxma yarada bilər. Parazit mənşəli xəstəliklərə - toksoplazmoz, trixinelyoz və s. tutulmuş heyvan ətinin istehlakı da insanların bu kimi xəstəliklərə yoluxmasına səbəb olur.
Bununla yanaşı, heyvan kəsimi zamanı və daha sonra ətin saxlanma prosesində gigiyenik qaydalara riayət edilməməsi səbəbindən ətin müxtəlif mikroorqanizmlərlə, yəni salmonella, eşerixiyakoli, kampilobakteriya, listeria, stafilokokklar, streptokokklar, klostridiumlar, şigella və s. çirklənməsi baş verə bilər. İnsanlar arasında tez-tez rast gəlinən qida mənşəli zəhərlənmələrin, yəni qida toksikoinfeksiyalarının əsas səbəbi məhz bu kimi mikroorqanizmlərlə sirayətlənmiş ət məhsullarının istehlakıdır.
Qeyd etdiyimiz kimi ət mikroorqanizmlərin, o cümlədən virusların sağ qalması üçün münbit mühit olduğundan, hazırda pandemiya şəklində dünyanı bürüyən COVID-19 virusu ilə mübarizədə ətdən düzgün istifadə qaydaları yenidən aktuallaşıb.
Bütün bunları nəzərə alaraq ətin səbəb ola biləcəyi təhlükələrin profilaktikası məqsədilə istehlakçılar tərəfindən aşağıdakı tövsiyələrin nəzərə alınması məqsədəuyğundur:
- Yol kənarlarında açıq şəkildə kəsilib satılan, baytarlıq-sanitariya ekspertizasından keçməyən və antisanitar şəraitdə fəaliyyət göstərən kəsim yerlərindən ət məhsulları alınmasın;
- Ət satışı ilə birbaşa məşğul olan şəxslərin fərdi mühafizə vasitələrindən (xalat, əlcək, maska) istifadə etməsi tələb olunsun;
- Təzə kəsilmiş ət alındıqdan sonra dərhal istifadə edilməsin və yuxarıda qeyd edilmiş qaydalara uyğun “yetişməsi” təmin olunsun;
-mikroorqanizmlərin dəridəki kəsiklər və zədələr vasitəsilə insana yoluxması ehtimalı yüksək olduğunu nəzərə alaraq, ət doğranan zaman əllərin zədələnməməsi üçün maksimum ehtiyatlı olmaq lazımdır;
- Ətin doğranmasında istifadə edilən kəsici alətlər və taxtalar mükəmməl yuyulub təmizlənməlidir; doğranma başa çatdıqdan sonra alətlər təkrar təmizlənməli, yuyulmalı və dezinfeksiya olunmalıdır;
- Ət digər çiy qida məhsulları ilə eyni yerdə saxlanmamalıdır. Belə hal çarpaz çirklənmənin (ətdə olan mikroorqanizmlərin digər qidalara nüfuz etməsi) baş verməsinə səbəb ola bilər;
- Ət çiy şəkildə deyil, yalnız müvafiq qaydada mükəmməl bişirildikdən sonra istehlak edilməlidir.
Qeyd olunanlar nəzərə alınarsa, ətin istehlakı zamanı əmələ gələn təhlükələr azalar və insan orqanizmi üçün bu vacib məhsuldan enerji mənbəyi kimi daha çox faydalanmaq olar.
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə
Digər xəbərlər
Xəbər lenti
Rumıniya Senatının sədri Azərbaycana gəlib
Siyasət 10:08Bərdədə yol qəzasında 2 nəfər ölüb
Hadisə 10:05Dünya bazarlarında neft cüzi ucuzlaşıb
İqtisadiyyat 10:04"NYMEX" əmtəə birjasında təbii qaz bahalaşıb
İqtisadiyyat 10:03Göygöldə 20 yaşlı şəxs bıçaqlanıb
Hadisə 09:58Bakıda kişi tanışını bıçaqlayıb
Hadisə 09:39Azərbaycan neftinin qiyməti azalıb
İqtisadiyyat 09:26Əmtəə bazarlarında qızılın qiyməti 4000 dollardan aşağı enib
İqtisadiyyat 09:21Bu günün valyuta məzənnələri
İqtisadiyyat 09:15Oğlu Nüşabə Ələsgərlinin arzusunu ürəyində qoydu
Şou-Biznes 08:40Moskvaya uçan PUA-lar vuruldu
Dünya 08:13Malavidə aclıq - Fəlakət rejimi elan edildi
Dünya 07:55"Amazon" kütləvi ixtisarlara hazırlaşır
Dünya 07:04Ölkənin ən gözəl qadını seçildi
Şou-Biznes 06:59“OpenAI” mətn və audio əsasında musiqi yaratmaq üçün bir alət yaradacaq
Texnologiya 05:10Dubayda üzən muzey tikəcəklər
Dünya 03:36ABŞ hərbi bazasını təxliyə etdi
Dünya 03:22İnstaqramdan daha bir yenilik
Texnologiya 02:05Dəfn mərasimində şok...
Maraqlı 01:08Toyota idman Camry və SUV üçün hazır Corolla-nı təqdim etdi…
Texnologiya 00:56Növbəti Bərdə terrorundan 5 il keçdi
Hadisə 00:37Alimlər canlı əzələləri olan robotlar yaradırlar...
Texnologiya 00:34"Burevestnik" elmi fantastika "möcüzəsi"dir...
Dünya 00:25Trampın sanksiyalarından nə gözləmək olar..?
Dünya 00:04Rusiyada sürücülər üçün yeni qaydalar...
Dünya 27 Oktyabr 23:54Skoda 1000 MBX kupesini virtual konsept kimi geri qaytarır
Texnologiya 27 Oktyabr 23:45Qəbir üzərinə portret qoymaq qədim bir ənənədir...
Maraqlı 27 Oktyabr 23:36Qırmızı kələmin üç əsas sağlamlıq faydası müəyyən edilib...
Səhiyyə 27 Oktyabr 23:24Rus qadın xaricdən özü ilə timsah gətirirmiş...
Maraqlı 27 Oktyabr 23:14Brüs Li və Çak Norris Kolizeydə gizlicə döyüşüblər…
Mədəniyyət 27 Oktyabr 23:05İnsan düşüncələrini oxumağa imkan verəcək yeni bir layihə…
Texnologiya 27 Oktyabr 22:53Yeni evlənənlər toy üzüklərini yedilər...
Maraqlı 27 Oktyabr 22:45Həkim kişilərdə daimi yorğunluğun gizli səbəbini müəyyən edib...
Səhiyyə 27 Oktyabr 22:36Bütün uğurlu süni intellekt şirkətləri bir ortaq xüsusiyyətə malikdir...
Texnologiya 27 Oktyabr 22:25Kövrək sümüklər: Osteoporozdan necə qorunmalı..?
Səhiyyə 27 Oktyabr 22:14Sankt-Peterburqda Lenizdat binası yanır…
Dünya 27 Oktyabr 22:10Kinopoisk-in bütün zamanların ən yaxşı 10 xarici filmi…
Mədəniyyət 27 Oktyabr 22:06Milyonlarla amerikalı aclıq təhlükəsi ilə üzləşir..?
Dünya 27 Oktyabr 21:55Norveçdə “Azerbaijan Winemakers Dinner” tədbiri keçirilib
Sosial 27 Oktyabr 21:47Suçiçəyi: Yenə suçiçəyi xəstəliyinə tutula bilərsinizmi?
Səhiyyə 27 Oktyabr 21:44Narahat olanlar üçün ən yaxşı məhsullar sadalandı…
Maraqlı 27 Oktyabr 21:35Cinayətkar ermənilərin məhkəməsi davam etdirilib...
Siyasət 27 Oktyabr 21:27Kral ailəsi payız əhval-ruhiyyəsindədir...
Dünya 27 Oktyabr 21:23Onlar qaçan oğulları ilə əlaqə qurmağa çalışırlar...
Maraqlı 27 Oktyabr 21:14Moskva üzərində parlaq, parıldayan obyekt görüntülənib...
Maraqlı 27 Oktyabr 21:05Finlandiyada 5000 illik qaya rəsmləri kəşf edildi…
Maraqlı 27 Oktyabr 20:56Rus “Burevestniki” və Qərbin yanlış təsəvvürləri..?
Dünya 27 Oktyabr 20:44Şəkil interneti “partladıb”...
Dünya 27 Oktyabr 20:35Rusların üçdə biri ərzaq üçün pul çatışmazlığından şikayətlənib...
Dünya 27 Oktyabr 20:24Naxçıvanda ağır yol qəzası baş verib, ölən var
Hadisə 27 Oktyabr 20:18Normal olaraq neçə dost olmalıdır..?
Sosial 27 Oktyabr 20:14Şirkətlər Rusiya neftini daşımaqdan imtina etməyə başlayıblar...
Dünya 27 Oktyabr 20:05The Independent: "Putinin daha bir uğursuzluğu..."
Dünya 27 Oktyabr 19:54Fridrix Merts: “Vilnüsün müdafiəsi Berlinin müdafiəsidir...”
Dünya 27 Oktyabr 19:45Monteneqro Türkiyə vətəndaşları üçün vizasız rejimi ləğv edir
Dünya 27 Oktyabr 19:40Rusiya yeni bir problemlə üzləşəcək…
Dünya 27 Oktyabr 19:34Rusiya Baş Qərargah rəisi cəbhədə uğurlar uydurur..?
Dünya 27 Oktyabr 19:25Konstitusiya Məhkəməsinin Plenumunun iclasında qərar qəbul edilib...
Sosial 27 Oktyabr 19:15Dmitriyevin ABŞ ilə münasibətləri yaxşılaşdırmaq cəhdi...
Dünya 27 Oktyabr 19:05Korinf körfəzində 800 min illik su hovuzu aşkar edilib
Dünya 27 Oktyabr 18:59Rusiya XİN ölkələrin BRICS-dən çıxması ilə bağlı şayiələrə münasibət bildirib...
Dünya 27 Oktyabr 18:56“Süni intellektin mediada tətbiqi” mövzusunda seminar...
MEDİA 27 Oktyabr 18:51Ceyhun Bayramov Ayşe Berris Ekinci ilə görüşüb
Siyasət 27 Oktyabr 18:45Dünya ikincisi olan Azərbaycan güləşçisi: Bu, arzuladığım nəticə deyildi
İdman 27 Oktyabr 18:34Kamerunda prezident seçkilərindən sonra gərginlik davam edir
Dünya 27 Oktyabr 18:28Şəkil çəkən turistləri ildırım vurub...
Dünya 27 Oktyabr 18:26Saab şirkəti Ukraynada Gripen yığım zavodu açmağa hazırdır...
Dünya 27 Oktyabr 18:15Donbasda insanlar yemək üçün işləməyə məcbur edilir...
Dünya 27 Oktyabr 18:06Tramp və Si münaqişəyə girəcəklər..?
Dünya 27 Oktyabr 17:54“Bu iki qardaş ölkə arasında münasibətlərin başlanğıcı kimi qiymətləndirilə bilər” - ŞƏRH EDİLDİ
Siyasət 27 Oktyabr 17:24"Yuventus" Tudoru qovdu
İdman 27 Oktyabr 17:22"Qarabağın "Atletik Bilbao" ilə oyunu gələcək matçlar üçün dərs oldu" -ŞƏRH EDİLDİ
İdman 27 Oktyabr 17:18Ramiz Mehdiyevin Rusiyaya yazdığı məktub üzə çıxıb - FOTOFAKT
Siyasət 27 Oktyabr 17:18Amerikalı senator Maduronu təhdid etdi
Dünya 27 Oktyabr 17:07"Böyük Qayıdış Azərbaycanın regional güc mövqeyini möhkəmləndirir" - ŞƏRH EDİLDİ
Siyasət 27 Oktyabr 17:06Bu il müxtəlif marşrut reysləri üzrə 380 müsabiqə keçirilib
İqtisadiyyat 27 Oktyabr 17:04Özəl xəbərlər
Digər xəbərlər“Bu iki qardaş ölkə arasında münasibətlərin başlanğıcı kimi qiymətləndirilə bilər” - ŞƏRH EDİLDİ
Siyasət 27 Oktyabr 17:24"Qarabağın "Atletik Bilbao" ilə oyunu gələcək matçlar üçün dərs oldu" -ŞƏRH EDİLDİ
İdman 27 Oktyabr 17:18"Böyük Qayıdış Azərbaycanın regional güc mövqeyini möhkəmləndirir" - ŞƏRH EDİLDİ
Siyasət 27 Oktyabr 17:06Ruhi xəstəlikləri uşaqlıq dövrlərindən müəyyən etmək mümkündürmü? - PSİXOLOQ AÇIQLADI
Sosial 27 Oktyabr 16:56Çiy yumurta yeməyin orqanizmə hansı təsirləri var? - EKSPERT AÇIQLADI
Sosial 27 Oktyabr 16:29Azərbaycan və Qazaxıstan – qardaşlıq və strateji tərəfdaşlıq münasibətləri
Rəy 27 Oktyabr 16:23
Redaktorun seçimi
Köşə yazıları
Populyar
Valyuta məzənnəsi
-
USD
1,7000
0,00%
-
EUR
1,9833
+0,35%
-
GBP
2,2723
+0,37%
-
RUB
2,1450
+0,62%



