Beyin funksiyasının pisləşməsinə səbəb olan...aşkar olmayan faktor...
Fast food müntəzəm istehlakın ilk günlərində beyin funksiyalarına zərər verə bilər.
SİA-nın məlumatına görə, Neuron jurnalında öz işlərinin nəticələrini dərc edən Şimali Karolina Universitetinin Tibb Məktəbinin tədqiqatçıları belə nəticəyə gəliblər.
Alimlər müəyyən ediblər ki, yağlı qidalar beynin yaddaşa cavabdeh olan hipokampusun xüsusi hüceyrələrinin fəaliyyətini kəskin şəkildə dəyişdirir.
CCK interneurons adlanan bu hüceyrələr qlükoza udulmasının pozulması səbəbindən çox aktiv işləməyə başlayır.
Belə bir pəhrizdən cəmi dörd gün sonra heyvanlarda yaddaş pozğunluqları qeydə alınıb. Müəlliflər qeyd edirlər ki, belə pəhriz klassik "Qərb pəhrizi"nə - hamburger, kartof qızartması və doymuş yağların yüksək tərkibi olan digər məhsullara bənzəyir.
Həddindən artıq çəki artımı və ya diabet əlamətləri görünməzdən əvvəl pozuntular baş verdi. Eyni zamanda, tədqiqatçılar prosesin geri çevrilə biləcəyini göstərdilər. Beyində qlükoza səviyyəsini bərpa etmək və ya aralıq oruc tutmaq neyronların işini normallaşdırmağa və yaddaşı yaxşılaşdırmağa kömək etdi.
Müəlliflərin fikrincə, bu cür üsullar piylənmə və metabolik pozğunluqlarla bağlı idrak pozğunluğunun qarşısının alınması üçün əsas ola bilər.
Daha əvvəl alimlər aşkar ediblər ki, fast food və şəkərli içkilər diş ətinin iltihabını artırır və periodontit riskini artırır.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə