Buğda cücərtilərinin faydalı xüsusiyyətə malik olduğu aşkar edilib...

Alimlər meyvə milçəkləri üzərində təcrübə aparıblar...

...Çin Kənd Təsərrüfatı Universiteti buğda cücərtilərindən əldə edilən flavonoidlərin aydın antioksidant təsirə malik olduğunu və ömrü uzada biləcəyini aşkar ediblər.

Alimlər bu qənaətə meyvə milçəkləri üzərində apardıqları təcrübələr nəticəsində gəliblər.

SİA-xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Seed Biology” jurnalında dərc olunub.

Flavonoidlər hüceyrələrə oksidləşdirici stresin öhdəsindən gəlməyə kömək edən antioksidan xüsusiyyətlərə malik təbii birləşmələrdir.

Bu, zülallara, lipidlərə və DNT-yə zərər verə bilən və xərçəng və neyrodegenerativ pozğunluqlar da daxil olmaqla, yaşlanmada və bir çox xəstəliklərin inkişafında əsas rol oynayan reaktiv oksigen növlərinin (ROS) artıqlığı olduqda baş verir.

Buğda rüşeymində xüsusilə böyük miqdarda flavonoidlər var ki, bu da cücərmə zamanı yeni bitkinin əmələ gəldiyi taxılın bir hissəsidir.

Cücərtilərin (gənc cücərmiş taxılların) tərkibində vitaminlər, xlorofil və digər bioloji aktiv birləşmələr də yüksəkdir. Tədqiqatın müəllifləri Çin buğdasının 228 növünün flavonoid tərkibini təhlil edərək, onlar arasında əhəmiyyətli fərqlər aşkar ediblər.

Bundan əlavə, elm adamları 62 çeşidin bioloji tərkibini qiymətləndirmiş və yüksək (HİF) və aşağı (LIF) flavonoid tərkibli qrupları müəyyən etmişdir.

Antioksidant fəaliyyətdə liderlər Xiaoyan 269, Suixuan 101 və Zhoumai 30 sortları idi - onların tərkibində daha çox luteolin və xrizoeriol törəmələri var idi.

Bundan əlavə, elm adamları cücərtilərdə flavonoid sintezini daha da artırmaq üçün stresə cavab verən bitki hormonu olan jasmon turşusu ilə müalicədən istifadə etdilər.

Beləliklə, onlar xüsusilə antioksidantla zəngin xammal əldə etmək üçün praktik strategiya təklif etdilər.

Bioloji effekti qiymətləndirmək üçün Drosophila melanogaster meyvə milçəklərinin pəhrizinə buğda rüşeymindən (FEW) flavonoid ekstraktları əlavə edilmişdir. Kişilərdə dozadan asılı olaraq ömrün uzadılması müşahidə edilmişdir.

...Tədqiqat buğda rüşeyminə əsaslanan funksional məhsulların yaradılmasına yol açır - təkcə yüksək qida dəyərinə malik deyil, həm də sübut olunmuş antioksidant fəaliyyətə malikdir. Bununla belə, onların məməlilərin (o cümlədən insanlar) orqanizmi tərəfindən effektiv şəkildə sorulmayacağını öyrənmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var.

Bunu da alimlər deyirlər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə