Balın insan orqanizmi üçün faydaları nələrdir?

Bal, qədim zamanlardan bəri qəbul edilən qiymətli qida maddəsidir. SİA məlumat verirki, nektar mənbəyinə görə bal şamı, pambıq balı, şabalıd balı və s. Bazara təqdim olunduqları formaya görə süzülmüş bal və pətək balı kimi təsnif edilirlər.

Bal zəngin qida mənbəyidir. Körpə və uşaqların qidalanmasında çox mühüm rol oynayır. Uşaqlarda bağırsaq, qusma, öskürək, bronxit kimi xəstəliklərdə istifadə olunur. Uşaqlara süd əvəzinə bal ilə süd vermək qan azlığının qarşısını alır. Bal ilə qidalanma raxit, uşaqlarda sümük xəstəliyi, bağırsaq iltihabı və vaxtından əvvəl doğuş kimi hallarda da faydalıdır. Bal alpinizm, atletika, basketbol, futbol və velosiped yarışı kimi idman növləri ilə məşğul olan insanlara güc vermək və yorğunluğu aradan qaldırmaq üçün adi və ya portağal suyu ilə qarışdırılır.
Balın tərkibində viamin B, riboflavin B2, astorbin turşusu c, piridoksin B6, pantotenik turşu B5 və nikotinik turşu B2 kimi vitaminlər var. Vitaminlərin miqdarı nektar və polen mənbələrindən asılı olaraq dəyişir. Həzmi asanlaşdırır və həzm orqanlarının nizamlı işləməsini təmin edir. Həzm tələb etmədiyi üçün qana asanlıqla keçir. Balın tərkibindəki şəkər ən asan əmilir. Qəbizlik zamanı isti bal, ishal zamanı isə soyuq bal şərbəti çox faydalıdır. Bal şərbəti qarın ağrılarını aradan qaldırır. Anemiya və xəstəlikdən yeni çıxanlara güc verir. Şərbəti içsəniz damarları açır, ürək əzələsinə aktivlik və canlılıq verir, ürək xəstəliklərinə faydalıdır.Digər şəkərlərdən fərqli olaraq oksigenlə reaksiya verəndə tam yanma baş verdiyi üçün qanda daha az tullantı buraxır.
Revmatik xəstəliklərdə xaricdən istifadə etməklə xəstəni qısa zamanda sağaldır. Arının revmatik nahiyəni sancması faydalıdır. Ağrılı nahiyəyə vam odda isidilmiş şam çəkilərsə, iki dəfədən sonra ağrı və iltihabın yox olduğu görülür. Yaz allergiyasından əziyyət çəkən insanlar hansı qoxunun və ya tozun allergiyaya səbəb olduğunu bilirlər və bal yeyərək bunu aradan qaldıra bilərlər. Bal qızdırıldıqda və onun buxarı buruna çəkildikdə xəstənin ağrıları və ağrıları bir neçə dəqiqədən sonra azalmağa başlayır. Xüsusilə Deli Balı yüksək təzyiqi salan təsirə malikdir. Gündə 1 çay qaşığı şəkərdən çox yemək olmaz. Çox yeyirsinizsə, qan təzyiqinizi aşağı salacaq və qəzaya səbəb olacaq. Tərkibindəki A, B, C vitaminləri və digər vitamin və minerallarla insanlara canlılıq verir. İştahı artırır. 1 stəkan ilıq suya 1 çay qaşığı süzülmüş bal və bir qəhvə qaşığı qara zirə əlavə edib qarışdırıb gündə bir dəfə için.
Digər şirniyyat və meyvələrdən fərqli olaraq bal dişləri və diş ətlərini təmizləyən və cilalayan bir məcundur. Dişləri və diş ətlərini mikroblardan qoruyur, ağızdakı yaraları müalicə edir. Bal dişləri təmizləmək üçün də istifadə olunur.
• Öskürəyi kəsir və bəlğəmi qurudur.
• Bədəni gücləndirir və nəmi xaric edir.
• Mədə və ağciyərlərdən tullantıları çıxarır.
• Bağırsaq yaralarını sağaldır.
• Uşaqların inkişafına kömək edir.
• Bədəndən zəhərli maddələri çıxarır və bədəni gümrah və gümrah saxlayır.
• Mədə və bağırsaq qazlarını aradan qaldırır.
• Sidikqovucuları artırır.
• Damarları genişləndirir.
• Zehni və ürəyi gücləndirir.
• Siroza qarşı yaxşıdır.
• İflic və üz iflici üçün faydalıdır.
• Bağırsaqlardakı ləkələri tamamilə yox edir.
• Ağıl və Zəkaya qeyri-adi güc verir.
• İlıq su ilə şərbət edib içsə, ishalı sağaldır.
• Ürək döyüntüsünün yeganə dərmanıdır.
• Narahatlığı və yuxusuzluğu aradan qaldırır.
• Bal orqanizmdə mikrobların əmələ gəlməsinin qarşısını alır.

Bal yorğunluq zamanı sizin üçün ən yaxşı ola biləcək təbii enerji mənbəyidir. Tərkibindəki təbii şəkər tərkibi sayəsində bal bədəninizin ehtiyac duyduğu kalorilərə asanlıqla çatmağınıza imkan verəcək. Yorğunluq və aşağı enerji problemlərinə qarşı mükəmməl qidalardan biridir. Xüsusilə idmançılarda əzələ ağrılarına təsirli həll yolu olaraq istifadə edilən balın ağrı azaltıcı təsiri var. Əzələ yorğunluğu zamanı da istifadə edilən bu məhlul tərkibindəki fruktoza və qlükoza birləşmələri sayəsində sağlamlığa da çox faydalıdır. Təbii olması şərti ilə diabet xəstələrinin rahatlıqla seçə biləcəyi qidadır. Tərkibindəki komponentlərə görə qan şəkərini tənzimləyən xüsusiyyətlərə də malikdir. Bu səbəbdən həkimlər xüsusilə 1-ci tip diabet xəstələrinə gündə 1 qaşıq qədər bal qəbul etməyi tövsiyə edir. Öskürəyin müalicəsində bir çox reseptsiz dərmanlardan daha yüksək gücə malikdir. Güclü bir antibakterial olan bal öskürəyi aradan qaldırmaq üçün müntəzəm olaraq istehlak edilə bilər. Bu tamamilə təbii üsul sayəsində kimyəvi dərmanlardan daha qısa müddətdə effektivlik əldə edə bilərsiniz. Balın tərkibindəki vitaminlər, minerallar və müxtəlif amin turşuları ilə bədənə daxil olduğu andan yağlarınızı hədəf almağa və məhv etməyə yönəlmiş ifrazatlar çıxaracaq. Maddələr mübadiləsini sürətləndirir, beləliklə, daha asan arıqlamağa imkan verir. Bir çox kosmetika və gözəllik məhsullarında rastlaşdığımız bal, xüsusilə də maska olaraq dəriyə çəkildikdə dəriniz parlaq və sağlam görünəcək. Əgər üzünüzdə çil varsa və dərinizdəki ləkələrdən şikayət edirsinizsə, bal maskalarını seçə bilərsiniz. Yuxusuzluq problemi günümüz insanlarının ən böyük problemlərindən biridir. Bu problemin həlli baldadır. Tərkibindəki tripofan sayəsində yuxunuza səbəb olacaq. Bir stəkan südü bir qaşıq bal ilə qarışdırıb yatmazdan dərhal əvvəl içmək rahat və rahat yatmağınıza kömək edə bilər. Kiçik yanıq müalicələrində tez-tez seçilən bir antioksidandır. Bakterisid və funqisid xüsusiyyətləri sayəsində mikrob əmələ gəlməsinin qarşısını alır və aradan qaldırır. Yanıqlarınıza krem şəklində bal çəkə bilərsiniz. Tətbiq etdiyiniz bölgədə qaşınma hissi varsa, bal ilə bu qaşınma hissindən bir müddət sonra xilas ola bilərsiniz. Müntəzəm istifadə edildikdə, yaraların və kəsiklərin normal sağalma sürətindən daha tez sağalmasına imkan verir. Yaraları sağaltmaqla yanaşı, iltihabın qarşısını alır, qoxu və ağrıları aradan qaldırır.

Sevilin Abbasova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə