…Daha az qızardılmış qidalar və yüksək nisbətdə heyvan yağları olan qidalar istehlak etmək qaraciyərin sağlamlığını qorumağa kömək edəcək.
SİA-nın məlumatına görə, bunu da diyetoloq paylaşıb.
Onun dediyinə görə, belə üzvi maddələr, məsələn, yağlı quzu ətində olur. Həkimin sözlərinə görə, bu cür yeməkləri pəhrizdən tamamilə çıxarmaq lazım deyil; onların miqdarını azaltmaq kifayətdir.
Mütəxəssis qeyd edib ki, ət qəlyanaltılarının, kolbasaların, pastaların, sosiskaların və qaymaqlı qənnadı məmulatlarının tərkibində olan “gizli” təbii yağlar var.
Bu bədən üçün də zərərlidirlər.
Eyni zamanda, həkim qaraciyərin fəaliyyətini dəstəkləyən və öd ifrazını mükəmməl stimullaşdıran bitki mənşəli yağların faydalarını xatırladıb.
Ancaq hər şeydə həddi bilməlisiniz, çünki hətta çox miqdarda sağlam zeytun yağı da belinizə düşə bilər.
Əgər diaqnoz qoyulmuş qaraciyər xəstəliyi varsa, pəhrizinizi həkiminizlə birlikdə qurmalısınız, çünki pəhriz patologiyadan asılı olaraq seçilir.
Ac qalmaq və yeməklər arasında uzun fasilələr də qaraciyərdə xoşagəlməz simptomlara səbəb ola bilər.
Dietoloq, həmçinin əlavə edib ki, artıq çəki həyati orqanın vəziyyətinə mənfi təsir göstərir və “möcüzə şirələri”, bioloji aktiv əlavələr, “möcüzə jele” və digər bu kimi məhsulların heç bir təsiri olmayacaq.
Mütəxəssis bildirib ki, həyatda fiziki aktivlik və kifayət qədər liflə balanslaşdırılmış qidalanma olduqda qaraciyərin əlavə təmizlənməsinə ehtiyac yoxdur.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə