Tomat pastasının varlığından xəbəri olmayan birini tapmaq mümkün deyil. Ondan bişmiş xörəklərə əlavə etməklə onun dadını və görünüşünü yaxşılaşdırmaq üçün istifadə olunur.
Bəs, tomat pastasının hansı fayda və zərərləri var?
SİA mövzu ilə bağlı araşdırma aparıb.
Tomat pomidorların istiliklə əlaqəsi ilə əldə edilir. İstehsal üçün yalnız yetişmiş qəhvəyi və ya qırmızı pomidorlardan istifadə edin. Əvvəlcə toxumlar meyvədən çıxarılır. Bundan sonra, istənilən sıxlığın tutarlılığına nail olunana qədər qaynadılır. Təbii ki, məhsul da nəmin əhəmiyyətli bir hissəsini itirir. Eyni zamanda, bərk maddələrin konsentrasiyası daha çox olur.
Tomat pastasının keyfiyyəti onun qalınlığının dərəcəsi ilə müəyyən edilir. Nə qədər yüksəkdirsə, təbiətdəki məhsul bir o qədər yaxşıdır.
Bəziləri tomat pastası istehsalının müasir dövrün nailiyyəti olduğunu iddia edirdilər. Bu əslində belə deyil. İtalyanlar onu iki əsr əvvəl hazırlamağa başlayıblar. Tomat pastası italyan aşpazları tərəfindən uğurla istifadə olunur.
Müxtəlif souslar hazırlanır, tomat pastasına zeytun yağı və ədviyyatlar əlavə edilirdi.
Tomat pastasına dadı yaxşılaşdıran digər maddələr əlavə edilərsə, o, avtomatik olaraq ketçupa çevrilir. Məhsulda quru maddənin miqdarı 25-40% arasında dəyişir.
Tomat pastası olan xörəklərdə duzun həddindən artıq istifadə edilməsinin sağlamlığa zərər verdiyi bir sıra mənbələrdə diqqətə çatdırılıb. Türk mütəxəssis Hüseyin Sarıkaya hipertoniya və ürək xəstələrinə duz istehlakı ilə bağlı məlumat verib və sağlam həyat üçün nəzərə alınması lazım olan vacib məqamlara toxunub. Dr. Sarıkaya, xüsusilə də tomat pastası olan yeməklərə əlavə duz əlavə edilməməsi lazım olduğunu bildirib. Onun sözlərinə görə, tomat pastasında istehsal prosesində çoxlu duz olur və bu, duzun həddindən artıq istehlakına səbəb ola bilər. O, ürək-damar, hipertoniya, böyrək və ağciyər xəstəlikləri olan şəxslərin duz istifadəsinə çox diqqətli olması lazım olduğunu vurğulayıb.
Sağlam bir fərdin gündəlik duz istehlakının 5 qramı keçməməsi lazım olduğunu ifadə edən Sarıkaya, həddindən artıq duz istehlakının ürək-damar xəstəlikləri başda olmaqla bir çox sağlamlıq problemlərinə yol aça biləcəyini ifadə edib. O, həmçinin cəmiyyətin duz istehlakı ilə bağlı daha şüurlu olmasının vacibliyini, sağlam həyat üçün bu mövzuda maarifləndirmənin vacib olduğunu bildirib”.
Sarıkaya, "Evdə hazırlanmış tomat pastasından istifadə etməyi sevən şəxslər az miqdarda duz ilə hazırladıqları tomat pastasını soyuducuda vakuum bağlayaraq şüşə bankalarda saxlaya bilərlər. Bu üsul həm tomat pastasının təzəliyini saxlamağa, həm də duzunu saxlamağa kömək edəcək. Amma istehlak nəzarət altındadır” dedi.
O, təbii və evdə hazırlanan məhsulların sağlamlıq üçün faydalı olduğunu, lakin tərkibində duzun çox olmaması lazım olduğunu da vurğulayıb. Sarıkaya bildirdi ki, tomat pastası xörəklərinin hazırlanmasında istifadə olunan duz miqdarının diqqətlə tənzimlənməsi xüsusilə ürək və təzyiq xəstələri üçün həyati əhəmiyyət kəsb edir.
Sarıkaya, xüsusilə uşaqların, gənclərin və yaşlıların duz istehlakı mövzusunda daha çox məlumatlandırılmasının vacib olduğunu bildirib.
Tomat pastasının ən mühüm üstünlüyü hazır yeməklərə fərqli dadla iştahaaçan görünüş verməsidir. Tomat pastası istifadə edərək hazırlanan yeməklər iştahı stimullaşdırır, həzm şirələrinin sıx ifrazını təşviq edir.
Vitamin maddələrinin yüksək tərkibinə görə məhsulun faydalılığı
C vitamini güclü antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. İmmunitet sistemini yaxşılaşdırmaq, orqanizmi patogen mikrofloranın nümayəndələrindən və digər mənfi təsirlərdən qorumaq üçün tədbirlər kompleksinin aparıcı komponentidir.
Askorbin turşusu ilə birlikdə adekvat beta-karoten tərkibi stressə qarşı müqaviməti artırmağa və stresli vəziyyətlərin təsirlərini aradan qaldırmağa kömək edir. O, həmçinin radiasiya faktorunun təsirinin yumşaldılmasında müəyyən rol oynayır.
B vitaminlərinə aid olan tiamin maddələr mübadiləsi ilə bağlı bütün prosesləri sürətləndirir. Əlavə çəki yığılmasının da qarşısını alır. Tiamin həzm sisteminin və ürəyin aparatlarının və damarlarının düzgün işləməsi üçün lazımdır.
Nikotin turşusu (vitamin PP) aşağı molekulyar xolesterolu "həll etməyə" imkan vermir. Bundan əlavə, bəzi hormonal maddələrin istehsalı üçün lazımdır. Tərkibində cinsi hormonlar var.
Sübut olunmuş elmi fakt likopinin xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinə maneə törətməsidir. Onların hərəkətləri ürəyin işinə müsbət təsir göstərir. Bu cür maddələr aşağı molekulyar xolesterolun azalmasına kömək edir. İtalyanlar tərəfindən tomat pastasının aktiv istifadəsi onların ürək və qan damarlarının ən aşağı xəstələnmə nisbətlərinə sahib olmasına gətirib çıxarır. Likopinlər dəriyə müsbət təsir göstərir. Dərinin cavanlığını uzatmaq üçün kosmetoloqlar gündəlik 50 qr tomat pastasından istifadə etməyi məsləhət görürlər.
İndi demək olar ki, hər hansı bir supermarketə getsəniz, kifayət qədər tomat pastası ala bilərsiniz. Onların hamısı müxtəlif istehsalçılar tərəfindən təmsil olunur. Lakin onların heç də hamısı keyfiyyət və qida təhlükəsizliyi standartlarında müəyyən edilmiş xüsusiyyətlərə malik deyil.
Ayşən Vəli
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə