İsti yay günlərində meyvə-tərəvəzlərimizi necə qoruyaq? - ARAŞDIRMA

Meyvə-tərəvəzlərin xarab olmasının qarşısını almaq üçün uyğun şəraitin təmin edilməsi çox vacibdir. Bəs, isti yay günlərində meyvə-tərəvəzlərimizi necə qoruyaq?

SİA mövzu ilə bağlı araşdırma aparıb.

Meyvələr sağlam qidalanma üçün əvəzolunmazdır. Meyvələri otaq temperaturunda saxlamaq ümumiyyətlə idealdır. Ancaq unutmaq olmaz ki, isti havalarda bəzi meyvələr daha tez yetişə bilər. Odur ki, soyuducu variantını meyvənin temperaturuna, növünə və yetişməsinə görə qiymətləndirə bilərsiniz.

Tərəvəzlərin qida rasionumuzdakı yerini görməzlikdən gələ bilmərik. Xarab olmasın deyə ümumiyyətlə soyuducuda saxlanılan qidalar olsa da, meyvə kimi qaranlıq və sərin yerdə saxlanması lazım olan növlər də var.

Mövsümi, zədəsiz, canlı və parlaq görünüş sizin düzgün məhsul seçdiyiniz deməkdir. Beləliklə, bir neçə sadə addımı izləməklə bu təbii qidaları budaqdan təzə qoparılmış kimi istehlak edə bilərsiniz.

Meyvə-tərəvəzləri soyuducuda necə saxlamağın sirləri

Meyvə-tərəvəzlərin saxlanması üçün düzgün temperatur

Meyvə-tərəvəz sortlarının ideal temperaturda saxlanılması təravətinin uzun müddət saxlanmasını təmin edən mühüm məsələlərdəndir. Təbii qidalar üçün uyğun olan müxtəlif temperatur diapazonları ola bilər. Bu aralıqlardan kənarda saxlanılan meyvə-tərəvəzlər tez xarab ola və ya çürüyə bilər.

Hər bir qida üçün saxlama temperaturu və tələb olunan mühit fərqli ola bilər. Məsələn, pomidor, bibər, badımcan, xiyar, balqabaq, qarğıdalı, kartof və soğan kimi tərəvəzlər otaq temperaturunda; brokoli, kök, ispanaq, kahı, pazı və turp kimi tərəvəzlər soyuducuda saxlanmalıdır. Soyuducunun temperatur rejiminin 2-4 dərəcə arasında olması kifayətdir.

Meyvələrdə olan vitamin və minerallardan maksimum yararlanmaq üçün bu qidaları saxlayarkən hansı temperaturlara üstünlük verməli olduğunuzu bilməlisiniz. Banan, ananas, manqo, avokado, limon, qreypfrut və üzüm kimi təbii qidaları otaq temperaturunda saxlaya bilərsiniz.

Qısa müddətdə yetişmiş meyvələri istehlak etməyəcəksinizsə, soyuducunuzda 2-4 dərəcədə saxlamağa başlamalısınız. Bunun səbəbi qidaların tam yetişdikdən sonra daha tez çürüməyə başlamasıdır. Xüsusilə çiyələk, böyürtkən və moruq kimi meyvələrdə bu proses sürətlə davam edə bilər.

Temperaturdan başqa, rütubət də nəzarət edilməli olan vacib amillərdən biridir. Yüksək rütubətli mühitlərdə saxlanılan meyvə-tərəvəz sortları xarab olmağa və kiflənməyə daha həssasdır. Kartof, soğan, sarımsaq və şirin kartof kimi kök tərəvəzlər quru yerlərdə yerləşdirilməli və müəyyən aralıqlarla havalandırılmalıdır.

Aldığınız təbii qidaları düzgün temperatur və rütubət səviyyələri sayəsində dadını itirmədən süfrələrinizdə yeməyə hazır vəziyyətə gətirə bilərsiniz. Hər bir meyvə-tərəvəzi növünə, yetişməsinə və nə vaxt istehlak edəcəyinə görə qiymətləndirməyi unutmayın.

Meyvə-tərəvəzləri saxlayanda nələrə diqqət etmək lazımdır

Saxlama zamanı təbii qidaların təravətini və qida dəyərini saxlaması vacibdir. Müvafiq prosedurlarla mümkün sağlamlıq risklərinin qarşısını ala bilərsiniz.

Meyvə və tərəvəzləri saxlayarkən onları çeşidləmək lazım ola bilər. Yumşaq və çürüyən qidalar ayrı saxlanılmalıdır. Çünki çürüməyə başlayan qidalar başqalarının bu yolu tutmasına səbəb ola bilər.

Banan, alma, avokado, qarpız kimi qidaları müxtəlif yerlərdə saxlamaq lazım ola bilər. Bunun səbəbi bu qidaların ifraz etdiyi etilen qazıdır. Etilen qazı ətrafındakı meyvə-yetişmə sürətini artıra bilər. Pomidor etilen qazının sərbəst buraxılmasından çox təsirlənən qidalardan biridir. Xarab olmamaq üçün bu addıma diqqət edin.

Etilen qazı da bəzi hallarda faydalı ola bilər. Yetişməmiş qidaları daha tez yeməyə hazır etmək üçün alma kimi etilen qazı buraxan qidalarla birlikdə saxlaya bilərsiniz.

Unutmayın ki, ananas, avokado və qarpız kimi qidalar yetişmə müddətindən asılı olaraq otaq temperaturunda saxlanıla bilər. Bəzi təbii qidalar digərlərindən daha incə və diqqətli saxlama şəraiti tələb edə bilər. Çiyələk zərif quruluşuna görə çürüməyə meyllidir. Buna görə də onları yuyulduqdan dərhal sonra istehlak etmək tövsiyə olunur.

Çeşidləmə, etilen qazı buraxan qidaların ayrıca saxlanılması və saxlama zamanı ideal temperatur kimi maddələri nəzərə alaraq, mümkün israfın qarşısını ala və sağlam qidalanmanı dəstəkləyə bilərsiniz.

Tərəvəz-meyvə saxlanarkən ən çox edilən səhvlər

Niyə tərəvəzlər soyuducuda tez xarab olur?

- Təbii qidaları möhkəm büküb soyuducuya qoymaq ən çox edilən səhvlərdəndir. Bu üsul hava çatışmazlığı səbəbindən meyvə-tərəvəzin çürüməsinə səbəb ola bilər. Onları nəfəs ala biləcəkləri mühitlərdə və formalarda saxlamalısınız.

- Bəzi meyvə-tərəvəzləri təzə saxlamağın başqa bir yolu onları yumadan saxlamaqdır. Beləliklə, nəmlik problemi yaşamadan təbii qidaları qoruya bilərsiniz. Çiyələk xüsusilə yuyulduqdan sonra tez xarab olur.

- Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və yerkökü kimi tərkibində toz və torpaq ola bilən qidaları yaxalamaq lazımdırsa, soyuducuya qoymazdan əvvəl mütləq qurudun.

- Alma, banan, ərik, əncir, üzüm və gavalı kimi yetişməni sürətləndirən etilen qazı ifraz edən meyvə və tərəvəzləri vəziyyətdən asılı olaraq başqalarından ayrı və ya onlarla birlikdə saxlamaq lazım ola bilər.

- Təbii qidaları plastik torbalarda saxlamaq, edə biləcəyiniz zərərli üsullar arasındadır. Plastik torbalar rütubəti və havanı tutaraq qeyri-sağlam mühit yaradır. Buna görə kağız dəsmallardan və ya uyğun qablardan istifadə etməyi məsləhət görürük.

- Tərəvəz-meyvələri doğradıqdan sonra otaq temperaturunda buraxmamalısınız. Doğranmış qidalar hava ilə təmasda daha tez çürüyə bilər.

- Soyuducu tiplərində bölmələr arasında soyuqluq fərqi böyük ola bilər. Bəzi meyvə-tərəvəzlər çox aşağı temperaturda xarab ola bilər. Müvafiq bölmələri seçdiyinizə əmin olun.

Tərəvəzləri soyuducuda torbalara qoymaq lazımdırmı?

Bu qidaların harada və necə yuyulmasından, otaq temperaturunda, soyuducuda olmasından asılı olmayaraq, dadını qorumaq üçün düzgün saxlama üsulları ilə uyğun qabda saxlanmalıdır.

Təbii qidaları saxlamaq üçün qablar seçərkən onların materiallarını və təyinatını yoxlamaq lazımdır. Torba yerinə meyvə və tərəvəz üçün xüsusi hazırlanmış saxlama qablarını seçsəniz daha yaxşı nəticə əldə edə bilərsiniz.

Düzgün addımlara əməl etməklə və müvafiq saxlama qablarından istifadə etməklə siz meyvə-tərəvəzlərin israfının qarşısını ala və onların faydalarından səmərəli şəkildə yararlana bilərsiniz.

Meyvə-tərəvəzlərin xarab olmasının qarşısını almaq üçün ilk növbədə onların saxlama müddətinə fikir vermək lazımdır.

Tərəvəzlərin soyuducu ömrü

İspanaq: 3-5 gün
Brokoli: 3-5 gün
Göbələk: 4-7 gün
Yaşıl lobya: 5-7 gün
Xiyar: 1 həftə
Bibər: 1 həftə
Kahı: 1 həftə
Kərəviz: 1-2 həftə
Kartof: 1-2 həftə
Yerkökü: 3-4 həftə
Soğan: 1-2 ay

Meyvələrin soyuducu ömrü

Çiyələk: 3-5 gün
Şaftalı: 3-5 gün
Albalı: 4-7 gün
Üzüm: 5-7 gün
Armud: 5-7 gün
Qovun: 7-10 gün
Qarpız: 1-2 həftə
Qreypfrut: 2-3 həftə
Narıncı: 2-3 həftə
Alma: 3-4 həftə

Meyvə-tərəvəzin çürüməsinin qarşısını almaq üçün nə etmək lazımdır?

Tövsiyələr

Meyvə-tərəvəzlərin xarab olmasına səbəb olan ən mühüm amil istehlak vərdişləridir. Mövsümi olmayan meyvə və tərəvəzləri ehtiyacımız olmayan səviyyədə almaq onların xarab olmasına səbəb olacaq. Tərəvəz və meyvələrin xarab olmaması üçün alış-veriş siyahınızı daha diqqətlə hazırlamalısınız. Bundan əlavə, tətbiq edə biləcəyiniz bəzi çürük əleyhinə üsullar var.

Meyvə-tərəvəzləri az və tez-tez alın

Meyvə-tərəvəzləri çox aldıqdan sonra israf olunur. Soyuducuda uzun müddət qalan məhsullar da bir-birindən təsirlənərək tez xarab olur. Bunun qarşısını almaq üçün həftəlik meyvə və tərəvəz ehtiyacınızı müəyyən etmək çox vacibdir. Digər tərəfdən, tullantıları azaltmaq üçün istehlak vərdişlərimizi dəyişdirmək ev iqtisadiyyatına maliyyə töhfəsini təmin edir.

Meyvə-tərəvəzləri aldıqdan dərhal sonra yumayın

Tərəvəz və meyvələrin saxlanmasında ən çox edilən səhvlərdən biri bu qidaların dərhal yuyulmasıdır. Bazardan alınan meyvə-tərəvəzi yerləşdirməyə qoyulmazdan əvvəl yuyulmamalıdır. Çünki qidanın üzərində qalan nəmlik xarab olma prosesini sürətləndirə bilər.

Xarab qidaları çeşidləməyi unutmayın

Ərzaqların saxlanması ilə bağlı az məlum olan faktlardan biri də meyvə və tərəvəzlərin bir-birini xarab etmə qabiliyyətidir. Meyvə və tərəvəzlərdə əslində qidanın inkişafını təmin edən etilen hormonu var. Ancaq bu hormon davamlı olaraq ifraz olunarsa, yetişməni sürətləndirir və qidanın çürüməsinə səbəb olur. Təbiətinə görə, etilen hormonu ifraz olunduğu qidadan başqa, yaxınlıqdakı digər məhsullara təsir göstərə bilər. Bu səbəbdən yaxınlıqda xarab olan meyvə və tərəvəzlər daha tez çürüyəcək.

Tərəvəz və meyvələri növünə görə necə saxlamaq olar?

Yuxarıda qeyd etdiyimiz maddələr demək olar ki, bütün tərəvəz və meyvələr üçün keçərlidir. Bununla belə, daha uzun saxlama müddətlərinə nail olmaq üçün tərəvəz və meyvələri növünə görə saxlamaq lazım ola bilər. Xüsusilə, tərəvəz saxlama üsulları meyvələrlə müqayisədə fərqli ola bilər.

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərə (ispanaq, kələm, kahı və s.) gəlincə, bu tərəvəzləri yuyulmadan, rezindən hazırlanmış ağzı bağlanan saxlama torbalarında saxlamaq lazımdır. Rezin ekoloji cəhətdən təmiz xammal olduğundan bu qablar ətraf mühitin çirklənməsinə mənfi təsir göstərmir. Məhsulları doğrayacaqsınızsa, onları hava keçirməyən qablarda saxlamaq daha məqsədəuyğun olardı.

Alma və armud
Filmlərdə insanların almaları nəhəng bir qaba qoyub otaq temperaturunda saxladıqlarını görürük, lakin bu birbaşa alma və armudların xarab olmasına səbəb olur. Bu meyvələr soyuğu sevir, ona görə də onları soyuducunun soyuq künclərində saxlamaq daha yaxşıdır. Eyni zamanda, onları soyuducunun müxtəlif bölmələrində saxlamaq və etilen qazının digər meyvələri xarab etməsinə imkan verməmək lazımdır.

Sitrus meyvələri
Sitrus meyvələrini soyuducuda və ya otaq temperaturunda saxlamaq mümkündür, daha tez görünməsi və istehlak edilməsi üçün onları 1 həftə otaq temperaturunda bir qabda saxlamaq məntiqli olardı. Daha sonra, əgər onlar hələ də bitməyibsə, sitrus meyvələrinizi soyuducuya qoya bilərsiniz.

Kök tərəvəzlər

Kök tərəvəzləri (kök, kartof, turp, zəncəfil) saxlayarkən həmişə onlara diqqət yetirin. Bu tərəvəzlərin yaşıl hissələrini çıxardıqdan sonra onları saxlama torbalarına və soyuducuya qoymaq kifayətdir. Kartof bu baxımdan digər növlərdən fərqlənir, çünki onu bir qədər soyuq yerdə və soyuducudan kənarda saxlamaq lazımdır.

Ayşən Vəli

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə